Lifestyle

Spanningen en belastingmoraal: meer miljonairs migreren

Nikki Sterkenburg • 01 mei 2019 19:41 @SterkNikki

Jonge rijken vergapen zich aan diamanten op de Masters of LXRY-beurs. Beeld © ANP

In 2018 verhuisden wereldwijd 108.000 miljonairs over de grens. Dat is 14 procent meer dan vorig jaar en maar liefst dubbel zoveel als in 2013, zo maakte het in Zuid-Afrika gebaseerde onderzoeksbureau. New World Wealth bekend. Favoriete landen zijn Australië, de VS en Canada. Frankrijk behoort daarentegen tot de minst populaire landen.

Australië voert de lijst aan vanwege de veiligheid, het niet heffen van inkomstenbelasting en sterke zakelijke banden met China, Japan en Zuid-Korea. Opvallend is dat in de VS, de nummer twee op de lijst, New York, Los Angeles, Miami en San Francisco de favoriete vestigingslocaties van migrerende miljonairs zijn. Opvallend: belastingparadijs Nederland staat niet in het rijtje. 

De minst populaire landen onder miljonairs zijn China, Rusland, India, Turkije en Frankrijk. Die laatste is vermoedelijk weinig populair vanwege de hoge belastingen, zo ligt de erfbelasting rond de 40 procent. Hoewel ook in China de laatste jaren flink belasting wordt ingehouden, verhuizen volgens New World Wealth ook veel vermogende Chinezen naar het buitenland om hun kinderen een goede opleiding te geven. 

Volgens Knight Frank, een makelaarsbureau dat in veertig landen werkt, gaat er jaarlijks 2 miljard dollar om in het aantrekken van welgestelde burgers aan de hand van nationale investeringsprogramma's. Zij verwachten dat zo'n 26 procent van de miljonairs wereldwijd het aankomende jaar zal migreren, waarvan de meesten uit Rusland. 

Afgelopen jaar verlieten al 7.000 miljonairs Rusland als gevolg van de opgelegde economische sancties aan het land.

Bron • Nikki Sterkenburg / RTL Z