Lifestyle

Gigajacht met smetje: de helft afgeprijsd, maar prijs lijkt nog te hoog

19 januari 2019 17:22

Het lijkt een koopje, maar het is lastig een koper te vinden voor dit enorme jacht. Beeld © EPA

Vorig jaar werd dit jacht nog gewaardeerd op 250 miljoen dollar, maar als je nu 130 miljoen neertelt, dan kun je het zo meenemen. Maar voor dit spotprijsje wil niemand het in Nederland gebouwde droomschip hebben, want er zit een smetje aan en het ligt helemaal in Maleisië.

De Equanimity is een fraai jacht van 300 voet, oftewel 91 meter lang, met plek voor 22 gasten.

Ook is er een helicopterdek, een ziekenhuisje, gym, massageruimte, sauna, hammam, zwembad van twintig vierkante meter en een schoonheidsalon. De bemanning bestaat uit 31 koppen.

Voor potentiële kopers: een blik van boven op de Equanimity. Beeld © AFP

Aan de ketting

Het schip werd vijf jaar geleden gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Oceanco in Alblasserdam voor de Maleisiër Low Taek Jho. Maar vorig jaar maart werd het in beslag genomen door de Maleisische overheid.

Low Taek Jho wordt er namelijk van verdacht de spil te zijn in de enorme corruptieschandaal bij staatsinvesteringsmaatschappij 1MDB, van omgerekend minstens 4,2 miljard dollar. Dit houdt Maleisië al een tijdje in zijn greep. Low Taek Jho is op de vlucht.

Biedingen te laag

Door beslag te leggen op de Equanimity wordt geprobeerd om nog wat van het verdwenen geld terug te halen. Maar een veiling, afgelopen najaar, mislukte.

Nu staat het weer te koop. Maleisë wil er snel van af, want het onderhoud kost 729.000 dollar per maand. De prijs is op aanvraag, maar er wordt een richtprijs van 130 miljoen dollar genoemd.

Er zijn wel biedingen geweest, maar die waren te laag. Nadeel is dat potentiële kopers niet vanuit Monaco helemaal naar Maleisië willen vliegen om te bekijken of het schip iets voor ze is.

Bron • RTL Z