Lifestyle

Zin in wat anders? Ga voor een bierig kerstdiner

Loek Essers • 20 december 2018 16:06 @loekessers

Beeld © Getty Images

Wie de wijn een keer wil laten staan met kerst kan makkelijk gaan voor bier. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende goede bieren op de markt dat je zelfs alleen maar Nederlandse bieren zou kunnen schenken tijdens het kerstdiner. Biersommelier Fiona de Lange helpt mee met kiezen.

"De grootste vijand van bier in combinatie met food is vet", vertelt De Lange, die als biersommelier masterclasses geeft in het combineren van eten met bier en er een boek over schreef. Bier is vooral een zoete drank en heeft, op zure bieren na, geen zuren. Wijnen hebben die zuren wel waardoor wijnen vaak goed met eten en vooral vettige sauzen combineren.

Toch is bier serveren prima te doen. Samen met De Lange zetten we een traditioneel kerstmenu in elkaar waarbij we een aantal bieropties tippen.

Aperitief

Over een aperitief hoeft De Lange niet lang na te denken: "Champagnebieren, ik drink tegenwoordig niets anders", zegt ze. 

Champagnebieren worden gemaakt op een manier die lijkt op de productie van champagne. Ze zijn droog, hebben veel koolzuur en zijn vaak vrij hoog in alcohol. De Lange's favoriet is Deus Brut des Flanders die door Bosteels wordt gebrouwen in België en daarna naar Frankrijk wordt gereden om het daar af te maken.

Ook Malheur Bière Brut van de Belgische brouwerij Malheur is een aanrader, zegt De Lange.

Cocktail met bier

Wie liever gaat voor een cocktail vooraf zou kunnen kiezen voor een Black Velvet, waarvoor je gelijke delen stout en mousserende wijn mengt.

De Lange gaat liever voor een biercocktail met 15 ml gin, 15 ml limoncello, 15 ml suikersiroop (een makkelijk zelf te maken oplossing van suiker in water) afgetopt met een goed blond bier.

Gourmetten

Ga je dit jaar voor de in Nederland nog steeds geliefde kerstklassieker met kleine pannetjes, kleine stukjes vlees en groenten en veel verschillende sauzen, dan is de bierkeus makkelijk: IPA.

"De bitterheid van een IPA combineert goed met vette sauzen en werkt neutraliserend", zegt De Lange. In Nederland worden tegenwoordig ook uitstekende IPA's gemaakt, en vooral Mooie Nel van Jopen en Gaia van Oedipus vindt De Lange goed.

Een andere aanrader is de IPA van Brouwerij 't IJ, maar kun je die allemaal niet krijgen, neem dan vooral je persoonlijke favoriet.

Voorgerecht

Als voorgerecht wordt vaak gerookte vis geserveerd en dat combineert erg mooi met zure bieren, zegt De Lange. Kies bijvoorbeeld voor Oude Geuze van de Belgische brouwer Boon die vrij goed verkrijgbaar is, of neem de geuze van de Vlaamse brouwerij 3 Fonteinen.

Het eveneens Belgische Vlaams bruin van Rodenbach is ook een goede keus, omdat dit bier een prettige zoet/zuur-combinatie heeft, zegt De Lange.

Als je het kan krijgen zou je ook nog kunnen gaan voor een van de uitstekende bieren van het Brusselse Cantillon, bijvoorbeeld de Vigneronne, waarin muskaatdruiven zijn verwerkt. Helaas zijn de bieren van Cantillon tegenwoordig erg moeilijk te krijgen, mede dankzij de enorme interesse van Amerikaanse bierdrinkers.

Zuur uit Nederland

Wil je gaan voor iets zuurs uit Nederland, probeer dan een fles van Tommie Sjef Wild Ales op de kop te tikken. Daar moet je wel geluk voor hebben, want ze verkopen snel uit.

Maar hij is niet de enige die zuur bier maakt in Nederland. Ook Eanske uit Enschede doet het en heeft nog wel voorraad. Of kijk eens bij de Groningse brouwerij Van den Broek, geroemd door kenners van zure bieren. Ook de Nijmeegse brouwerijen Oersoep en Nevel hebben vaak iets zuurs in de aanbieding.

Vaten bier van brouwerij Boon in België. Beeld © Getty Images

Kalkoen, gevogelte en wit vlees

"Daar past een mooie tripel bij, zwaar blond bier", zegt De Lange. Ze tipt La Trappe van de Nederlandse brouwerij De Koningshoeven, Texels Tripel van de Texelse Bierbrouwerij en Grimbergen Triple van de gelijknamige Belgische brouwerij.

Als de vogel wat steviger is gekruid zou je ook kunnen gaan voor een grand cru, een type bier dat wat zwaarder is in de alcohol. Bijvoorbeeld Hoegaarden Grand Cru, zegt De Lange.

Twee stokers van stoomboot SS Malines die voer op de lijn Harwich/Antwerpen aan het bier bij het kerstdiner in 1926. Beeld © Getty Images

Witvis als hoofd

Ook bij witte vis past, net zoals bij wit vlees, blond bier of een tripel, zegt De Lange. Die bieren zijn wat bitterder en snijden goed door de vaak wat vette saus die erbij zit.

Witbier zou in sommige gevallen ook kunnen. "Als je hem echt ziltig maakt met weinig saus zou dat kunnen", zegt De Lange. "Maar witbier bij een vette saus valt weg. Het heeft te weinig hop, juist de bitterheid van blond bier is nodig."  

Rood vlees

Ook een côte de boeuf, een mooi stuk ossenhaas of een bloedrode bavette kan prima met bier. "Ga voor een goede dubbel", zegt De Lange.

Dubbels zijn vrij zoet. De Lange tipt Hertog Jan Dubbel en Westmalle Dubbel. Een winterbier of een moutwijn (barley wine), een zwaar haast wijnachtig soort bier, zou ook nog kunnen. "Belangrijk is dat er donkere mouten in zitten, want die ondersteunen de branderige smaken", zegt ze. "Neem geen stout, die zijn te zwaar en overheersen te veel."

Andere Nederlandse opties die worden getipt door bierkenners zijn Natte van 't IJ, Volendamse Bap van de Volendamse Bierbrouwerij en La Trappe Dubbel.

Dessert

Wil je bier schenken bij het dessert, overweeg dan een chocoladedessert. Chocola gaat goed samen met donker gemoute bieren, zegt De Lange. Ze denkt aan het Belgische trappistenbier Rochefort 10, moutwijnen en St. Bernardus Abt 12.  

Ook hier zou ze niet snel voor een stout gaan. "Een stout zou kunnen maar die geeft vaak een te bittere chocoladebeleving", zegt ze. Alleen doen dus als je erg houdt van bittere, pure chocola. Een stout zou beter passen bij een kersendessert bijvoorbeeld.

Wil je toch een stout bij je chocodessert dan zou De Lange gaan voor Winterstout van Duits & Lauret uit Everdingen. "Die is wat milder."

Bij een fruitdessert zou De Lange fuitbier serveren. Een kriek of een Hoegaarden Rosé bijvoorbeeld. "Zelfs radlers zouden kunnen."

Kaasplankje

Traditioneel wordt een kaasplankje met donkere bieren geserveerd. "Maar dat is vaak wat heftig na een heel kerstdiner", vindt De Lange.

"Kaas en IPA zijn een waanzinnig mooie combinatie. Het past goed bij oude kazen, oude geitenkaas en ook bij blauwaderkazen", zegt ze.

Digestief

Mocht je na al dat bier nog steeds wel een biertje lusten, dan kun je als digestief kiezen voor een barrel aged bier, bijvoorbeeld gerijpt op een whiskeyvat.

"Hertog Jan maakt mooie barrel aged bieren maar die zijn uitverkocht", zegt De Lange. Maar niet getreurd: Jopen heeft volgens haar ook een mooie lijn barrel aged.

En voor wie iets onbekends wil gaan? Koop dan een fles Symbiose Pinot Brut, gemaakt door de Bronckhorster Brewing Company en wijnmaker Oliver Meckler met pinot noir druiven, tipt De Lange. Het is een combinatie van bier én wijn die volgens haar uitstekend smaakt na een zwaar diner.

Bron • RTL Z / Loek Essers