Lifestyle

Monumentaal paleisje aan Keizersgracht te koop voor 4 miljoen

Michaël Niewold • 26 november 2018 15:48 @michaelniewold

Het interieur van de monumentale 'Sael'. Beeld © Sotheby's International Realty

Een tuin op het zuidwesten, 18e eeuwse wandschilderingen en een tuin van ruim 150 vierkante meter. Aan de Amsterdamse Keizersgracht staat een pand te koop voor bijna 4 miljoen euro, zonder erfpacht. Een buitenkansje, voor wie het geld heeft.

Even afgezien van de vraagprijs van 3,9 miljoen, is zo'n grachtenpand niet voor iedereen weggelegd. Omdat het pand op de Werelderfgoedlijst staat en een Rijksmonument is, kunnen liefhebbers van een strak interieur beter op zoek naar iets anders, vertelt Marianne Joanknecht, makelaar voor Sotheby's International Realty.

"Je mag de schilderijen niet weghalen of even weg laten stuccen, dat moet echt zo blijven", verwijst ze naar het pronkstuk van het huis, een monumentale 'sael' met door Jurriaan Andriessen in 1768 beschilderd behang. 

Swipe hieronder door foto's van het pand:

Een van de kamers in het huis. ©Sotheby's International Realty

De studeerkamer. ©Sotheby's International Realty

Het interieur van de monumentale 'Sael'. ©Sotheby's International Realty

De keuken. ©Sotheby's International Realty

Eén van de slaapkamers. ©Sotheby's International Realty

Toegang tot de tuin. ©Sotheby's International Realty

'Wauw, bijzonder'

In 1881 is daar nog een plafondschilderij van Johannes Stortenbeker aan toegevoegd. "Als je binnenkomt zorgt dat echt voor een 'wauw'. Dit is zo bijzonder", aldus Joanknecht. "Het komt zelden voor dat een grachtenpand zo mooi bewaard is gebleven, met zo veel details." 

De vraagprijs is volgens haar dan ook heel reëel, of in ieder geval 'marktconform'.

'Hebbedingetje'

De huidige eigenaren, twee oudere heren, willen er vanaf omdat ze naar een gelijkvloers appartement met lift verhuizen. Het pand staat nu ongeveer een maand in de verkoop, maar Joanknecht is niet bang dat zij het niet verkocht krijgt.

"Er is veel interesse voor dit soort panden, want het kan investeringstechnisch eigenlijk niet fout: dit zal nooit bijgebouwd worden en wordt alleen maar meer waard", zegt de makelaar. "Voor sommigen is dit ook gewoon een hebbedingetje, omdat het zo'n one of a kind-pand is", vervolgt zij haar verkooppraatje.

Uniek, ook qua prijsklasse

Het segment waarin Joanknecht actief is, vraagt ook een uitgebreidere aanpak dan een appeltaart neerzetten bij een bezichting. "We zorgen dat alles schoon en opgeruimd is, met bloemen. En als een pand al leeg is, schakelen we eventueel nog een styliste in", vertelt ze. "In deze prijsklasse is elk huis uniek en het werk dus sowieso anders", voegt ze toe.

Of dat ook geldt voor de beloning is onduidelijk; Joanknecht wil niet zeggen hoe hoog het percentage is dat haar bedrijf aan courtage rekent. Maar stel dat het bedrijf het gemiddelde van dit jaar rekent - 1,6 procent - dan komt dat neer op een slordige 62.000 euro.

Bron • RTL Z