Lifestyle

De keuzes die rijke mensen maken en waar jij wat van kunt leren

Frederieke Hegger • 11 april 2016 09:28 @frederiekeh

Beeld © Getty

Wat onderscheidt miljonairs van mensen met een normaal salaris, behalve een Panama-constructie? Angst, zegt deze auteur.

Rijk worden zit ‘m natuurlijk in veel factoren: waar je wordt geboren, hoe rijk je ouders zijn, talent, ondernemerschap, geluk. Maar het heeft ook met een mindset te maken, betoogt Steve Siebold, auteur van How rich people think.

Veel mensen zijn constant bezig met het feit dat ze hun geld kunnen verliezen. "De gemiddelde persoon is heel erg bang als het om geld gaat. Een angstig bewustzijn", zegt Siebold ​in een interview bij First Business. Rijke mensen zijn überhaupt positiever ingesteld: ze denken niet in problemen, maar in oplossingen.

Business Insider dook in enkele andere boeken over het brein van de rijkaard en kwam tot 18 levensinstellingen en gewoontes. Wij selecteerden er tien:

 1. Geluk overkomt je niet, dat maak je zelf. Je moet niet passief in het leven staan, maar geloven dat je zelf controle hebt over je succes.
 2. Denk groot. ‘Gewone’ mensen zijn constant bang voor wat er zou kunnen gebeuren. Miljonairs denken eigenlijk altijd groot. Verwacht een hoog salaris, en ga niet te laag zitten.
 3. Maak rijk worden een prioriteit. Rijke mensen hebben een duidelijk doel: meer geld verdienen en/of succesvoller worden krijgt 100 procent van hun aandacht. Veel mensen krijgen niet wat ze willen, omdat ze niet weten wat ze willen, stelt Harv Eker, schrijver van A Millionair Mind.
 4. Sport veel. En niet zo’n klein beetje ook. 76 procent van de rijken sport elke dag minimaal een half uur. Oh en sta vroeg op. Dat doet 50 procent van de miljonairs ook. 
  Thumbnail
 5. Focus op kansen. Denk niet aan wat er mis kan gaan of hoe groot een probleem wel niet is. Leg de nadruk op groei en kansen. Dat betekent ook dat je bij problemen niet gelijk bij de pakken neer gaat zitten en blijft focussen op je doel.
 6. Steek je kop boven het maaiveld. Eng hoor: anders zijn en opvallen. Daarom durven de meeste mensen dat niet. Maar je kunt het beter wel doen.
 7. Maak van je hobby je werk. Denk aan wat je het allerleukste vindt om te doen en zorg ervoor dat dat je baan wordt.
 8. Heb controle over je geld. “Het een na grootste verschil tussen financieel succes en financieel falen is hoe goed je je geld managet.”
 9. Blijf leren en groeien. Studie af? Dat is nog geen reden om te stoppen met leren. Koop boeken, doe cursussen en struin het internet af om een beter en slimmer mens te worden.
 10. Help anderen. Rijke mensen helpen andere ‘like-minded’ mensen ook een stapje omhoog te zetten. 

Bron • RTL Z