Lifestyle

Chronische wonden genezen wordt een stuk makkelijker dankzij deze pleister

Lisa Boerop • 20 december 2016 16:04 @lisaboerop

Beeld © Bas Zeper

Patiënten met chronische wonden hoeven in de toekomst misschien niet meer bang te zijn voor amputatie, maar kunnen de wond gewoon genezen met een pleister. Het VUmc test momenteel een pleister die met koud plasma open wonden kan genezen.

De patiënten hoeven de pleister, afhankelijk van hoe groot hun wond is, maar één tot enkele weken lang te gebruiken. Door hem iedere dag een minuut lang op de wond te houden, wordt de wond ontsmet en geneest de wond sneller.

Chronische wonden

Bas Zeper, oprichter en directeur van Plasmacure, werkt al drie jaar aan de pleister. "Het is best wel een technisch ding", zegt hij. "Het is een elektronische 'pad', die de lucht boven de wond ioniseert. Er ontstaat dan plasma, en dat doodt de bacteriën, maar het stimuleert ook de celdeling en het zorgt voor een betere doorbloeding."

Zo geneest de wond beter. Zeper heeft de pleister niet ontwikkeld voor mensen die zich snijden tijdens het koken, of die gewond raken aan hun knie als ze vallen. "Het is echt bedoeld voor bijvoorbeeld diabetespatiënten", zegt hij. Die hebben vaak last van chronische wonden aan hun voet door een slechte doorbloeding en door zenuwschade.

1500 tot 2000 euro

De genezing van die wonden kost gemiddeld 10.000 euro. Dat komt doordat mensen met chronische wonden vaak veel zorg nodig hebben. Ze moeten langs veel specialisten, krijgen dure antibiotica en in het ergste geval wordt er een lichaamsdeel geamputeerd.  "Wij proberen ver daarvoor al in te grijpen."

"Daardoor hebben de patiënten minder zorg nodig, en wordt die ook nog eens een stuk goedkoper. De volledige behandeling met onze pleister kost 1500 tot 2000 euro, en dan is de wond genezen."

Op dit moment wordt de pleister nog getest op bijwerkingen bij het VUmc en Zeper verwacht dat het nog twee jaar duurt totdat patiënten ermee behandeld kunnen worden. 

Bron • RTL Z / Lisa Boerop