Lifestyle

Amsterdam gaat Londen achterna: peperdure huizen

Michaël Niewold • 11 september 2015 17:20 @michaelniewold

De duurste straat van Nederland, de P.C. Hooftstraat, kreeg onlangs een opknapbeurt van 1,8 miljoen euro. Beeld © ANP

Voor minder dan een miljoen koopt je tegenwoordig geen fatsoenlijk huis meer in Londen. De huizenprijzen zijn er zo hard gestegen, dat de meeste buurten onbetaalbaar zijn geworden. In Amsterdam dreigt hetzelfde scenario, waarschuwt hoogleraar Maarten van Ham in Z Today.

De huizenprijzen stijgen snel de afgelopen maanden, hoogleraar stedelijke vernieuwing Maarten van Ham denkt dat daardoor de kloof tussen rijk en arm alleen maar zal toenemen: "In de wijken die mooi centraal liggen in de stad zie je steeds meer professionals. Door de ligging en het type huizen trekken zij er naar toe." Eerst vermengen ze zich met de oorspronkelijke bewoners en wonen de verschillende inkomensgroepen door elkaar, maar op een gegeven moment wordt de oorspronkelijke bewoning verdrongen: "Dat proces zie je heel duidelijk in Amsterdam", zegt Van Ham.

'Tokkiebuurt ineens populair'
Mirjam van den Broeke, hoofdredacteur van Quote, ziet ook dat buurten waar een paar jaar geleden niemand wilde wonen ineens erg in trek zijn. "De Indische buurt bijvoorbeeld, vanwege zijn authentieke theehuizen en Turkse winkels. Zeven jaar geleden haalde iedereen daar z'n neus voor op, nu trekken steeds meer yuppen er naar toe. In Noord, dat toch bekend stond als 'tokkiebuurt', wordt een tekort van veertig schoolklassen verwacht in de komende jaren, vanwege alle jonge gezinnen die er wonen."

Toch denkt Ten Broeke dat het in Amsterdam niet zo'n vaart zal lopen als in Londen. "Er zijn nog steeds veel sociale huurwoningen in Amsterdam, veel meer dan in Londen."

Miljoenenprijzen
In Londen kwamen er in de afgelopen jaren in snel tempo bij van huizen die onbetaalbaar zijn voor de 'gewone' Londenaar. Dat komt omdat veel huizen worden opgekocht als investering, vooral door Russen, Arabieren en Chinezen. In wijken zoals Chelsea en Kensington kon je al geen huis meer onder een miljoen kan vinden.

Thumbnail

In de afgelopen tijd zijn daar elf buurten bijgekomen. Die liggen om het centrum heen liggen, zoals Queens Park en Vauxhall.

Thumbnail

Wie geen miljonair is, kan straks alleen nog maar op twee uur reizen van het centrum wonen.

Bekijk de reportage die RTL-correspondent Vanessa Lamsvelt over dit onderwerp maakte:

Bron • RTL Z