We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Z Life

Grote eer voor Verhoeven: hij kreeg nooit eerder een Golden Globe

09 januari 2017 17:15

Grote eer voor Verhoeven: hij kreeg nooit eerder een Golden Globe
Paul Verhoeven en actrice Isabelle Huppert. Zij kreeg een Golden Globe voor haar rol in Elle. Beeld © AFP

Afgelopen nacht kreeg filmregisseur Paul Verhoeven een Golden Globe voor zijn film Elle. Betekent dit de comeback van Verhoeven in Hollywood? "Een Golden Globe winnen helpt zeker", zegt filmredacteur Kita van Slooten. "Het straalt succes uit." Vijf vragen over de Golden Globe van Verhoeven.

1. Hoe grote eer is het winnen van een Golden Globe?

Het is een artistieke erkenning die Verhoeven niet eerder voor zijn werk kreeg, zegt Van Slooten. "Dus een grote eer is het zeker."

"De leden van de Hollywood Foreign Press Association bepalen wie een Golden Globe krijgt. Dit zijn journalisten die vanuit Los Angeles voor buitenlandse media werken. Mensen dus die zijn eerdere films ook wel eens flink de grond in hebben geboord."

2. Is het een goede film?

"Elle is een provocerend meesterwerk. Spil in de psychologische thriller is Isabelle Huppert die op formidabele wijze de ongrijpbare Michèle speelt. Een zakenvrouw die in haar eigen huis het slachtoffer wordt van een verkrachter. Hoe ze daarmee omgaat geeft veel voer voor discussie. Het wordt geen clichématig wraakverhaal, maar een interessant machtsspel tussen slachtoffer en dader, met een hoofdpersonage dat we nooit helemaal kunnen peilen." 

Bekijk de trailer van Elle - tekst gaat verder onder de video

"Verhoeven toont veel lef met deze film. Hij zoekt de grenzen op, laat ruimte over en daagt zijn kijkers uit. De timing van de dialogen, de montage, de muziek. Alles is perfect op elkaar afgestemd en draagt bij aan het onbestemde gevoel waarmee Verhoeven ons achterlaat. Elle is een film die zich venijnig in je vastbijt en niet snel loslaat."

3. Is dit de ommekeer in de carrière van Verhoeven?

"In Hollywood kun je het ene moment groot zijn, maar als je volgende film een flop is ben je ook zo weer afgeschreven. Uiteindelijk draait het toch voor een zeer groot gedeelte om geld. Maar een Golden Globe winnen helpt zeker. Want het straalt succes uit. Geldschieters zullen nu makkelijker met Verhoeven in zee willen gaan. En er zullen ongetwijfeld meer producenten bij hem aankloppen met filmvoorstellen."

4. Blijft hij in Frankrijk of gaat ie weer naar de VS?

"Verhoeven is bezig met een film over het Franse verzet, die hij ook in Frankrijk zou gaan draaien. Met dezelfde producent waar hij ook Elle mee maakte. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet meer in Amerika wil werken. Het belangrijkste is dat het een film is die hem uitdaagt en dat het geld er is om een project daadwerkelijk van de grond te krijgen. Maar als iemand vanuit Hollywood een mooi script stuurt voor een soort film die hij nog niet eerder gemaakt heeft zal hij zeker geïnteresseerd zijn."

5. Wat betekent dit voor de Nederlandse film?

"Deze prijs is het succes van Verhoeven en zijn team. Niet van de Nederlandse filmwereld. Het is dus niet dat zo dat Nederlandse makers en acteurs hier zomaar een graantje van kunnen meepikken. Wat andere filmmakers wel kunnen doen is zich laten inspireren door de ballen die Verhoeven toonde door een dergelijke controversiële film te maken. Het lukte hem niet om deze film in Amerika van de grond te krijgen, dus verplaatste hij de hele boel naar Frankrijk. Het geld werd bij elkaar gesprokkeld, hij leerde Frans en sprong in het diepe. En nu plukt hij daar de vruchten van. No guts, no glory."

Meer op RTLNieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen