Life

Eerlijkste stad ter wereld? Record aan cash teruggebracht in Tokio

Saskia van Huijgevoort • 15 maart 2017 21:09 @Saskia_vanH

Eerlijkste stad ter wereld? Record aan cash teruggebracht in Tokio
Beeld © ANP

Stel: je vindt geld. Zou je dat dan naar de politie brengen? In Tokyo doen mensen dat wel. Sterker nog: afgelopen jaar brachten ze maar liefst 3,67 miljard yen (30 miljoen euro) naar de politie, een record.

Uiteindelijk eindigde driekwart van al het contante geld ook weer bij zijn rechtmatige eigenaar, zegt de politie tegen Bloomberg.

Helemaal altruïstisch is de daad niet: wie verloren goederen terugbrengt, heeft recht op 5 tot 20 procent van de waarde, schrijft de Japanse krant The Mainichi. Als de eigenaar zich niet binnen drie maanden meldt, dan mag je het houden. Daarnaast wordt er op Japanse scholen veel aandacht besteed aan eerlijkheid. Daarbij leren kinderen hoe anderen zich voelen als ze slachtoffer zijn van criminaliteit.

Veilige stad

Er zijn grote hoeveelheden cash in Japan in omloop: ongeveer één vijfde van het totaal volgens de Japanse centrale bank. De reden daarvoor is dat het land al ruim een jaar te maken hefet met deflatie, waardoor het altijd gunstig is om contant geld in handen te hebben. Overigens daalde de waarde van het geld afgelopen maand voor het eerst een beetje, schreef The Wall Street Journal twee weken geleden.

Lijkt je het geen goed idee om rond te lopen met veel geld op zak? In Tokio zijn mensen het niet met je eens. En daar hebben ze een goede reden voor: het land heeft een van de laagste criminaliteitscijfers in vergelijking met andere ontwikkelde landen. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat mensen hun mobiele telefoon op de bar achterlaten als ze even naar de wc gaan.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen