Carrière

Tim (18) is de jongste machinist van Nederland: 'Ze keken wel even van: hoe zit dat'

15 juli 2017 12:53

Tim van Rij
Tim van Rij (18). Beeld © NS

Tim van Rij was 14 jaar toen hij een beroepsstage deed bij de NS. Hij wist het meteen: hij wilde machinist worden. Nu is hij de jongste treinbestuurder van Nederland. "Mensen kijken vaak de cabine in om te zien of er niet nóg iemand zit."

Tijdens de beroepsstage mocht Tim op verschillende afdelingen van de NS meekijken. "Op het hoofdkantoor, het loket, bij de conducteurs en ook bij de machinist. Toen ben ik verder gaan lezen en dacht ik al snel: machinist, dat lijkt me wel een mooie baan", zegt Tim.

Trein- en autorijexamen in 2 dagen

Tim maakte zijn vmbo af en begon op zijn vijftiende aan de tweejarige opleiding. "De oudste op de opleiding was 27", zegt hij. "Veel anderen waren 20 of 21."

ZIE OOK: Alma (22) wil meer jonge buschauffeurs als collega's

Na drie stages bij de NS was Tim nog altijd superenthousiast. Hij maakte de opleiding dus ook zonder moeite af. "Op 23 juni 2016 had ik mijn praktijkrit in de trein. Het was een spannende week, want een dag later had ik mijn autorijexamen. Ik moest na mijn examen vier maanden wachten tot ik, op mijn achttiende, bij de NS in dienst kon komen."

'Mensen verwachten een ander iemand als machinist'

Tim mocht dus net iets eerder een trein besturen dan een auto. Hij heeft nog niet gemerkt dat passagiers het vervelend vinden dat zo'n jonge machinist de trein bestuurt. "Ik krijg veel positieve opmerkingen. Mensen verwachten toch een heel ander iemand als machinist. Dat zijn vaak heel leuke gesprekken", zegt hij.

Het contact met de reizigers zoekt Tim zelf op, vertelt hij. "Ik stap de trein uit om even mijn benen te strekken en maak dan wel praatjes met reizigers. Er zijn er ook veel die vragen stellen. Bijvoorbeeld of de trein wel echt naar Amsterdam Centraal gaat."

Meteen fulltime aan de slag

Ook de collega's van Tim waren de eerste paar keer wel verbaasd toen ze hem binnen zagen komen. "Ze keken wel even van: hé, hoe zit dat", zegt Tim. "Ze verwachten het gewoon niet. Maar ik ben meteen heel goed opgenomen. Dat is erg fijn."

Hij heeft in ieder geval geen tijd gekregen om er rustig in te komen. "Ik werk fulltime, 36 uur in de week. Ik vind het heel leuk, want je komt in alle gebieden van Nederland." Hoe lang Tim het werk blijft doen? "Ik denk een heel lange tijd", zegt hij.

Wil je een inkijkje in Tims werkleven? Volg hem dan komende week op Instagram. Daar laat hij zien hoe zijn dagen eruitzien.

Bron • RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen