Carrière

Onderzoek: chagrijnige werknemers presteren beter

16 november 2017 17:02

Onderzoek: chagrijnige werknemers presteren beter
Beeld © ANP

Alle bekende adviezen ten spijt: gelukkige werknemers zijn niet direct betere werknemers. Sterker nog, onderzoekers hebben ontdekt dat het omgekeerde waar is.

'Een gelukkige werknemer is een productieve werknemer', is de gangbare theorie. Sommige werkgevers stellen zelfs 'happiness coaches' aan of gebruiken apps om het geluk van hun werknemers te monitoren, allemaal met het idee: hoe gelukkiger ik de werknemer maak, hoe harder hij voor me werkt.

Helaas voor de bezorgde werkgever blijkt die vlieger niet altijd op te gaan. Onderzoek uit de Verenigde Staten suggereert dat het tegenovergestelde weleens waar kan zijn: geluk op de werkvloer zorgt voor een dip in productiviteit.

Humeur-enquêtes

De onderzoekers vroegen een groep callcentermedewerkers uit de hele VS om een tijd lang 'humeur-enquêtes' in te vullen, waarmee gedetailleerd werd gekeken hoe ze zich voelden.

Tegelijkertijd werd hun productiviteit gemeten, op basis van onder meer het aantal telefoontjes dat ze per uur maakten, de tijd die een klant in de wacht stond en klanttevredenheid.

De uitkomsten van het onderzoek zijn helder: hoe chagrijniger een werknemer, hoe productiever hij werkt. Blije werknemers, zo stellen de onderzoekers, zijn relatief veel tijd kwijt aan kletsmomentjes met collega's en zijn sneller afgeleid door dingen die op de werkvloer gebeuren. Tijd die ten koste gaat van het werk.

Niet toepasbaar op andere sectoren

Als je als werkgever nu al manieren aan het bedenken bent om je werknemers het leven zuur te maken, bezint dan eer ge begint. Loopbaancoach Rick van de Water raadt het ten zeerste af: "het is voor de werkgever op korte termijn misschien goed, maar voor de werknemer zeker niet. Als je elke dag chagrijnig bent, levert dat stress op. Dat is niet goed voor je", stelt hij.

De onderzoekers hebben alleen de kortetermijneffecten van een slecht humeur onderzocht. Wat een langdurig slechte moraal onder je personeel met de productiviteit op lange termijn doet, is niet onderzocht, maar het loont waarschijnlijk om spaarzaam te zijn met het creëren van een slechte sfeer. "De mensen die ik in mijn praktijk krijg, overwegen soms zelfs een vertrek, als ze zich niet goed voelen op de werkvloer", zegt Van de Water daarover.

Daarbij moet natuurlijk ook worden aangetekend dat het onderzoek zich specifiek heeft toegespitst op callcentermedewerkers. Het is niet te zeggen of de resultaten toepasbaar zijn op andere sectoren.

Geld werkt beter

Overigens blijkt uit het onderzoek dat er nog iets is dat sterker de productiviteit beïnvloedt dan humeur: geld.

Wanneer het salaris of de bonus van de proefpersonen afhing van hun productiviteit, bleek de invloed van het humeur op de prestaties ineens flink af te nemen. Ofwel: wil je je werknemers echt aan het werk krijgen, beloon ze er dan gewoon voor.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen