Business

Heracles-voorzitter Jan Smit: 'Kunstgras heeft de toekomst'

23 april 2017 09:51

Scheidend Heracles-voorzitter Jan Smit (rechts) in gesprek met Paul van Liempt (links). Beeld © RTL Z

Bij Heracles staat sinds jaar en dag een man van de wereld aan het roer. Een man die met ogenschijnlijk onvermoeibare inzet én onbezoldigd van de club een stabiele eredivisiespeler heeft gemaakt. Paul van Liempt ging op bezoek bij de vertrekkende Jan Smit.

Smit, die het in het dagelijks leven als gerechtsdeurwaarder tot een Quote 500 positie wist te schoppen, neemt na negentien jaar afscheid van de Almelose middenmotor en praat in Van Liempt 1-op1 over z'n grote liefde voor het voetbal. En over het leven na de sport.

Met z'n grote, indrukwekkende gestalte torent hij boven iedereen uit. Je kunt met hem lachen, hij gaat als flamboyant door het leven, maar uit alles blijkt dat z'n wil wet is. Trainers die bij Heracles met hem werkten, en niet de minsten, bleken in interviews toegeeflijker tegenover hem dan je uit hun karakters zou opmaken. Types als Peter Bosz en Gertjan Verbeek zagen er geen been in serieus met de voorzitter over de opstelling te overleggen.

'Ik heb niets te zeggen'

Hoogst ongebruikelijk, maar het tekent de persoonlijkheid van Smit, een man waar je niet snel nee tegen zegt. Als we, als onderdeel van ons bezoek, graag met hem het veld op willen, waar de linkerhelft wordt bezet door de spelers en de trainer voor een training, doet hij zich bescheiden voor: "Van mij mag het, maar als we door de trainer worden weggestuurd heb ik niets te zeggen." We mogen blijven.

Hij maakt grappen met supporters, praat met journalisten die de club al jaren volgen aan de rand van het veld en houdt een praatje bij de receptie. Iemand die zich als een vis in het water voelt, helemaal als hij met de spelers aan het dollen is. Dat vindt hij het mooiste wat er is. Lekker ongegeneerd alles tegen elkaar zeggen met een lach.

'Tijd van bemoeienis is voorbij'

Moeilijk voor te stellen dat dezelfde man, zoals hij heeft afgesproken, straks met z'n vrouw drie uur onbeweeglijk in de Schouwburg zit om van een klassiek toneelstuk te genieten. Berustend: "Ze is naar de Matthäus Passion geweest, die duurde vier en een half uur, volgend jaar ga ik met haar mee."

Maar hij blijft zich toch lekker met de gang van zaken op de club bemoeien? "Nee, die tijd is definitief voorbij." Over gezondheidsklachten wil hij niets horen, wel dat hij na al die jaren een wedstrijd nog steeds niet kan relativeren: "Mijn hart gaat nog altijd flink tekeer bij een gemiste kans."

'Quote schrijft maar wat'

Heracles zal hem missen, niet alleen als boegbeeld en personality, ook als man achter de schermen die (groot) vaderlijk problemen met ontevreden spelers die lang niet staan opgesteld of weg willen oplost, en zelfs met hun ouders praat als het zo uitkomt.

Hij leidde de club soms met strakke hand en altijd met de hand op de knip. Oud-trainer Fritz Korbach zei ooit: "Jan Smit is zo zuinig, hij huilt maar met één oog." Je kunt hem plagen, hij kan er tegen, maar zeur niet te lang door over z'n vermogen: "Quote schrijft maar wat."

Thumbnail

Van links naar rechts: Mike te Wierik, Paul van Liempt en Jan Smit. (Foto: RTL Z)

En een lange discussie over kunstgras eindigt hoe dan ook onplezierig, zoals vanavond te zien is. Heracles speelt op kunstgras en dat doet straks iedereen, roept hij. Tijd voor tegenspraak: groteske onzin van de voorzitter, geen van de grote voetballanden speelt op kunstgras, het aantrekken van spelers uit het buitenland wordt lastig met teveel van dergelijke matten, veldvoetbal wordt zaalvoetbal en profs houden er niet van, je kunt geen sliding maken.

Hij heeft hulp nodig en roept daarom de verdedigende sterkhouder Mike te Wierik erbij. Wat vindt Mike van kunstgras? "Je speelt er pima op en als het is natgespoten kun je er wel degelijk een sliding op maken. Nee, dat zeg ik niet omdat de voorzitter erbij staat." Te Wierik speelt volgend seizoen overigens bij FC Groningen, waar ze op een zogenaamde hybride grasmat spelen: natuurgras met kunstvezels.

Maandag 24 april, 22.30 RTL Z. Heracles-voorzitter Jan Smit neemt na 19 jaar afscheid. In Van Liempt 1-op-1.  

Bron • RTL Z