Business

Workaholic? Dikke kans dat je een psychische stoornis hebt

Saskia van Huijgevoort • 30 mei 2016 16:21 @Saskia_vanH

Beeld © Getty

Ben je een workaholic? Nou: houd je hart maar vast. Er een dikke kans dat je niet 100 procent 'doorsnee' functioneert. Volgens een recent onderzoek in Noorwegen is er een grote kans dat je symptomen vertoont van psychische stoornissen.

Uit het onderzoek onder ruim 16.000 werkende volwassenen in het land, blijkt dat er een sterke link is tussen een flinke werkethos en ADHD, dwangstoornissen, angststoornissen en depressie. Het overgrote deel van de onderzochte mensen was tussen de 26 en 45 jaar oud. Twee derde werkte fulltime.

De meest voorkomende stoornissen

Ruim een derde van de onderzochte workaholics vertoont dezelfde symptomen als mensen met een angststoornis. Bij niet-workaholics vertoont maar één op de tien mensen deze indicaties. Volgens PsyQ, een landelijk opererend netwerk en samenwerkingsverband van de ggz- instellingen, hebben mensen met de stoornis bijna altijd last van angst. Zo erg, dat deze je belemmert in je dagelijkse leven.

Een bijna even grote groep vertoonde aanzienlijk veel tekenen van ADHD, tegenover 12,7 procent van de minder hardwerkende mensen. Wie daar last van heeft kan zich bijvoorbeeld minder goed concentreren en is vaak hyperactief.

Een kwart van de workaholics vertoonde verdacht veel tekenen van dwangstoornissen, zoals perfectionisme, nergens onbekommerd van kunnen genieten en veel dwangmatige handelingen moeten uitvoeren. Bij mensen die minder hard werken, heeft slechts 8,7 procent daar last van. Daarnaast vertoonde 8,9 procent aanzienlijk veel tekenen van depressie, tegenover 2,6 procent van de minder hardwerkende mensen.

Kip of ei?

Slik. Dat zijn pittige cijfers. De wetenschappers, die samenwerkten met andere onderzoekers van Yale en Notthingham Trent University, weten niet precies of mensen met een stoornis eerder een workaholic worden of dat de symptomen veroorzaakt worden door het harde werken.

Marianna Virtanen, een Finse epidemioloog die niet betrokken was bij de studie, deed eerder onderzoek naar werknemers die meer uren dan gemiddeld werken. Zij zegt in Quartz over dit onderzoek dat harde werkers eigenlijk een psychiatrische stoornis hebben. En net als vergelijkbare aandoeningen, ontwikkelen die vaak al op jonge leeftijd. Volgens haar is het ook mogelijk dat een 'werkverslaving' psychiatrische symptomen op de lange termijn kan verergeren.

Workaholics zijn ziek

De Finse onderzoeker is niet alleen: in de jaren '90 schreef psychotherapeut Bryan Robinson er al een boek over. Hij vergelijkt extra hard werken met een drugs- of alcohol verslaving en pleit ervoor workaholics dus geen 'heldenstatus' te geven, maar te behandelen als mensen met een groot probleem.

Bron • RTL Z