Business

Bye bye ongeschiktheidsverzekering, hello broodfonds

Saskia van Huijgevoort • 24 juni 2016 21:40 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Wie als zzp'er ziek wordt, zit zonder inkomen. Verzekeren is peperduur en daarom probeert een groeiend aantal zz'pers onderling zijn zaken te regelen en zo voor een vangnet te zorgen. Dat heet een 'broodfonds', maar hoe werkt dat precies?

Een broodfonds is goedkoper dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En het idee van onderlinge solidariteit spreekt veel ondernemers aan. Drie jaar geleden waren in totaal zo'n 80 fondsen. Dit jaar zijn het er 204 met zo'n 9000 leden.

Je kunt het met ondernemers die je kent of leert kennen zelf organiseren in kleine groepen, vertelt Biba Schoenmaker van Broodfondsmakers, het overkoepelende bedrijf achter de broodfondsen. "Omdat je weet aan wie je geld geeft, vinden mensen het heel erg aantrekkelijk."

Er zijn wel wat verschillen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo ben je met een broodfonds slechts twee jaar verzekert van een inkomen, bij een commerciële verzekering is dat voor een lange tijd. Stel dat je deze twee toch met elkaar vergelijkt, dan is een broodfonds in het eerste jaar zo'n 100 euro goedkoper. Daarna wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering veel duurder, zocht Z Today uit.

Liever kijken dan lezen?

Hoe werkt het?

De spelregels van een broodfonds zijn simpel: zo'n 20 tot 50 ondernemers, die elkaar (leren) kennen, vormen samen een groep. Elke zelfstandige legt maandelijks 33,75 tot 120,50 euro in. Daarnaast betaal je 10 euro per maand aan contributie.

Het ingelegde geld blijft op je eigen broodfonds rekening. Als er twee jaar lang niemand ziek wordt, krijg je je inleg terug. Gebeurt dit wel, dan krijg je afhankelijk van je inleg een maandbedrag uitgekeerd. Er is wel een eigen risico: het eerste maand moet je voor jezelf zorgen. Daarnaast moet je al een jaar zelfstandige zijn en minimaal 750 euro per maand verdienen.

Voorheen werd het fonds gezien als een wankele constructie, want als er maar één persoon ziek wordt, dan vallen de gevolgen nog wel te overzien. Als echter tien procent van de leden arbeidsongeschikt wordt, dan wordt zo'n last wat minder gemakkelijk te dragen. Daarom is er tegenwoordig ook een 'superbroodfonds': een samenwerking tussen verschillende fondsen. De ironie is dat deze structuur eigenlijk wel weer lijkt op die van een verzekeringsmaatschappij. 

Slimme combinatie

In principe kan elke ondernemer zelf het initiatief nemen om zelf een nieuw broodfonds op te richten, mits hij voldoende andere ondernemers vindt. Als je je liever aansluit bij een bestaand fonds, dan kan dat in principe alleen als één of meer deelnemers je willen voordragen. Er bestaat wel een kaart met alle fondsen, waarop te zien welke wel openstaan voor nieuwe leden.

Sommige ondernemers sluiten een combinatie af: een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een wachttijd van twee jaar en een lidmaatschap bij een broodfonds. In het eerste geval is de premie veel lager en een fonds dekt de tussenliggende periode. 

Bron • RTL Z