Carrière

Pabo-studenten moeten oppassen voor 'ondermaatse' rekenbijles

Sam Trompert • 04 maart 2020 16:21 @samtrompert

Beeld © ANP

Pabo-studenten die hun rekenvaardigheid willen bijspijkeren stuiten daarbij op 'ondermaatse' bijlesbureautjes. Tegen soms hoge kosten kunnen ze extra oefenmateriaal krijgen, bij dergelijke bedrijfjes. "Er is een wildgroei aan aanbieders en bovendien een verschil in geleverde kwaliteit."

Wie later voor de klas wil werken, als juf of meester, volgt de Pabo, de pedagogische academie voor basisonderwijs. Om de kwaliteit van de beroepsgroep te bewaken stelt de overheid strenge eisen, voor toelating en voltooiing van de opleiding.

Falen = stoppen

Zo moeten alle studenten een voldoende halen voor de rekentoets in het eerste jaar. Wie faalt, moet stoppen met zijn of haar studie. Daar hangt dus veel van af.

Studenten hebben in totaal drie kansen om de toets te halen.

Niet gek dus dat studenten zich tot in de puntjes willen voorbereiden op die toets. Hobbyisten, maar ook commerciële aanbieders springen in op die behoefte aan bijles.

Wilgroei

"Er is een wildgroei aan aanbieders en bovendien een verschil in geleverde kwaliteit", zegt Arie Vonk, namens de Vereniging Hogescholen betrokken bij het toezicht op de rekentoets.

"Wij ontraden waar mogelijk om daar zomaar gebruik van te maken. Er is voldoende materiaal kosteloos voorhanden om te oefenen", vult Silvia Spronsen van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs aan.

Een van de twijfelachtige bijlesaanbieders is de website Rekentoetspabo.nl, van marketingbureau Level Up Solutions in Tilburg. Studenten konden tot voor kort voor 57 euro oefenmateriaal aanschaffen.

Ronkende recensies

Ronkende recensies prijzen het cursusmateriaal aan, maar die reviews blijken verzonnen. De site plaatste van internet geplukte foto's bij de loftuitingen van zogenaamde klanten, overigens ook een foto van de schrijver van dit stuk. Na vragen van RTL Z zijn de recensies en foto's verwijderd.

Screenshots rekentoetspabo.nl Beeld © 19-02-2020

Eric Vierboom was voor zijn dochter op zoek naar cursusmateriaal en stuitte daarbij op Rekentoetspabo.nl. Hij besloot de recensies te controleren, kwam de fraude op het spoor en tipte de redactie.

Betrouwbare aanbieders

"Wij adviseren studenten altijd om contact te zoeken op de Pabo, voor oefenmateriaal, of voor verwijzing naar betrouwbare aanbieders", aldus Silvia van Spronsen. "Daarbij waarschuwen we voor ondermaatse aanbieders."

Arie Vonk benadrukt dat bijles volgens hem eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. "Hogescholen bereiden studenten tijdens bijspijkercolleges gericht voor op het behalen van de toets. Studenten hebben in totaal drie kansen om de toets te halen", legt hij uit.

Bovendien krijg je steeds meer hulp als het aantal kansen dat je nog hebt om de toets te halen afneemt, vertelt Vonk. "Die zijn overigens niet altijd kosteloos", vult Van Spronsen aan.

Beperkte tijd

"Het beschikbare materiaal is niet zozeer het probleem, maar de uitleg er omheen", zegt Eric Vierboom. "Alle opdrachten moeten in een beperkte tijd opgelost worden en hoe dit het slimst te doen, wordt op de Pabo opleiding niet of nauwelijks uitgelegd."

"Het is uiteindelijk de student zelf die hier een keuze in maakt. Soms dwars tegen alle adviezen en waarschuwingen in", besluit Vonk.

RTL Z heeft Rekentoetspabo.nl en Level Up Solutions in de gelegenheid gesteld inhoudelijk te reageren. Daar heeft het bedrijf geen gebruik van gemaakt. 

Bron • RTL Z / Sam Trompert