Carrière

Vrouw met carrière én gezin? Deze ondernemer vertelt je hoe zij het doet

Sam Trompert • 25 februari 2020 06:13 @samtrompert

Merel Kooning. Beeld © Hans de Vries Photography

Vrouwen houden zichzelf (en elkaar!) in hun ambities tegen, door een mix van onzekerheid, schuldgevoel en het idee dat ze ooit, op een dag, door de mand vallen. Dat ervaarde ondernemer en tandarts Merel Kooning (1979). Zij wil bewijzen dat het wél kan. Weg met het 'lievemeisjessyndroom'.

Want, natuurlijk kun je een goede moeder zijn en een bedrijf runnen. In Mama rijdt een Bentley beschrijft Kooning haar weg naar een eigen zaak, een leuke relatie en een gezin. Een boek dat het midden houdt tussen zelfhulp-, managementboek en autobiografie.

Moederschap

Kooning: "Ik miste een boek voor vrouwen, waarin ook het moederschap aan bod komt. Toen dacht ik: fuck it, dan ga ik het zelf schrijven."

"Blijkbaar voelen veel vrouwen de vrijheid om andere vrouwen op hun werk en privé aan te spreken."

Merel Kooning startte in 2006 haar eigen tandartspraktijk. Later kwam daar een kledingmerk voor professionals in de zorg bij. Daarnaast exposeert ze haar eigen schilderijen en denkt ze aan een theatertour naar aanleiding van haar boek.

Ook heeft Kooning drie jonge kinderen en combineert ze dus een eigen bedrijf met een gezin: fulltime ondernemer en fulltime moeder dus. 

Zogenaamd neutraal

Veeleisend werk en een dito gezinsleven kunnen soms best ingewikkeld zijn, maar het moeilijkste is misschien wel het oordeel van andere vrouwen. 'Hoeveel werk jij nu precies?', vraagt zo'n andere vrouw - zogenaamd neutraal - dan, merkte Kooning meer dan eens.

Ook in 2020 blijkt zelfs maar vier dagen werken voor sommige vrouwen al reden om vernietigend over het moederschap van een andere vrouw te oordelen. En dan tellen sommige werkweken voor een ondernemer als Merel Kooning af en toe wel zes dagen.

'Lievemeisjessyndroom'

"Terwijl ik denk: wat boeit het jou hoeveel ik werk?", zegt Kooning in gesprek met RTL Z. "Blijkbaar voelen veel vrouwen de vrijheid om andere vrouwen op hun werk en privé aan te spreken. Laat iedereen dat zelf bepalen."

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kooning leidde, zoals zoveel vrouwen, aan wat zij noemt het 'lievemeisjessyndroom'. "De generatie van mijn ouders heeft vrouwen en meisjes opgevoed met het idee: je moet een braaf en lief meisje zijn, een goede vrouw voor je man en je dienend opstellen. Dat is het voorbeeld dat wij gekregen hebben", legt ze uit.

Merel Kooning. Beeld © Hans de Vries Photography

Dat zorgt er volgens Kooning voor dat veel vrouwen willen pleasen. 'Lieve meisjes' willen iedereen te vriend houden en de erkenning krijgen dat ze het goed doen: van andere moeders langs het hockey- of voetbalveld, van collega's en zelfs van ondergeschikten. 

Eigen baas

Het is overigens niet gezegd dat mannen daar geen last van kunnen hebben, of dat elke vrouw iets dergelijks in dezelfde mate ervaart. Maar volgens Kooning zullen veel vrouwen van haar generatie het gevoel erkennen.

Niet alleen in gesprekken over het werk kan dat gevoel belemmerend werken, ook op het werk zelf. Zelfs als je eigen baas bent en personeel in dienst hebt blijft dat 'lieve meisje' het ideaalbeeld - en dus ook op het werk in de weg staan.

'De bitch uithangen'

"Ik had geen voorbeelden in mijn omgeving van vrouwelijke ondernemers. Ik moest dus zelf het wiel uitvinden. Ik ging van alles uitproberen: de bitch uithangen, alles van bovenaf opleggen, naar beneden duwen. Maar ik kwam erachter dat dat helemaal niet bij mij past", vertelt Kooning.

Dat lijkt dé strategie, voor onervaren managers (overigens ook voor mannen). Gewoon een generaal nadoen: een strenge man in een uniform.

"Ik ging me zelfs mannelijk kleden", gaat Kooning verder. "Een donkerblauw pak bijvoorbeeld. En dan wel hoge hakken, maar vooral om groter te zijn. Ik ging op een dobermann lijken."

Vrouwelijk leiderschap

Vrouwen bijten zich daar eerder op stuk dan mannen, denkt Kooning. "Mannen zijn van nature meer gewend aan het hebben van gezag", zegt zij. Vrouwelijk leiderschap komt dus ergens anders vandaan.

Kooning: "Ik laat inmiddels ook mijn kwetsbare kant zien op de werkvloer, en dat ik ook gewoon mens ben. Sinds ik mij veel meer blootgeef en geen rol meer speel zijn medewerkers veel meer welwillend."

Bovendien, als je gewoon jezelf bent trek je je ook minder aan van kritiek van anderen. Geen rol spelen dus, geen 'lief meisje' en geen 'generaal'. "Het klinkt zweverig, maar neem tijd om met jezelf in gesprek te gaan. Vraag jezelf: wat is werkelijk belangrijk voor mij? Als je daar achter komt kun je schijt krijgen aan wat een ander vindt."

Bentley

De Bentley uit de titel van Koonings boek is dan ook vooral symbolisch. "Ik wil tegen vrouwen zeggen: pak zelf het stuur van het leven vast en navigeer zelf naar de doelen die je graag wilt bewerkstelligen", zegt ze.

Die Bentley blijft nog even een droom. "Maar ik rij nu een hele mooie Range Rover. Ook een ontzettende kakbak", aldus Kooning.

Mama rijdt een Bentley, Merel Kooning; €17,50; 1e druk 2020; 256 pagina's; ISBN: 9789492528384

Bron • RTL Z / Sam Trompert