Carrière

Korting collegegeld voor overstap naar basisonderwijs

19 februari 2020 04:08

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Beeld ©

Wie in het bezit is van een onderwijsbevoegdheid en zich wil omscholen tot basisschoolleraar, krijgt een korting van 3500 euro op collegegeld. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil daarvoor 2,5 miljoen beschikbaar stellen.

Het gaat onder meer om gym- en aardrijkskundeleraren, waar een groot tekort aan is. Van Engelshoven wil stimuleren dat docenten op plekken aan de slag gaan waar dat het meest nodig is, zegt ze in het AD. Het geldt ook voor plekken in het middelbaar onderwijs, waar bijvoorbeeld een tekort is aan wiskunde- en scheikundeleraren. 

7000 euro per jaar

Als mensen bijvoorbeeld een opleiding voor leraar lichamelijke opvoeding, aardrijkskunde of geschiedenis hebben gedaan en een tweede opleiding willen doen, betalen zij meer instellingscollegegeld. Voor de Pabo is dat rond de 7000 euro per jaar. Studenten die na een andere opleiding naar de Pabo komen, betalen het veel kleinere bedrag van 2083 euro.

Van Engelshoven vindt ook dat Pabostudenten een vergoeding moeten krijgen voor hun stage bij een basisschool. Dat het nog niet gebeurt, noemt ze een gemiste kans. "In het hoger beroepsonderwijs is een stagevergoeding van tussen de 200 en 350 euro per maand gebruikelijk. Dat gaat je als school de kop niet kosten."

Van Engelshoven zegt er een voorstander van te zijn dat een stagevergoeding wordt vastgelegd in de cao. 

Edward en Emiel ruilden hun baan in voor het onderwijs

Ruim 1000 zij-instromers staan voor het eerst voor de klas op de basisschool. Zij zijn een oplossing voor het lerarentekort.

Bron • RTL Nieuws