Carrière

Regering kan zich grotendeels vinden in advies hervorming arbeidsmarkt

23 januari 2020 16:12

Beeld © ANP

De regeringspartijen kunnen zich in grote lijnen vinden in het advies van de commissie-Borstlap om de arbeidsmarkt te hervormen. Ook oppositiepartijen hemelen delen van het rapport op. Maar op bepaalde punten klinkt ook kritiek.

In het kort: linkse partijen omarmen de traditioneel linkse dingen, maar hekelen de rechtse elementen. Rechts doet het omgekeerde. Dat is in een notendop de reactie van politiek Den Haag op de adviezen die vandaag gepresenteerd zijn.

Ingrijpend veranderen

Volgens de commissie-Borstlap moet onze arbeidsmarkt ingrijpend veranderen. Voorzitter Hans Borstlap doet daarvoor een aantal aanbevelingen en benadrukt daarbij dat zijn advies in zijn totaliteit moet worden gelezen, zonder al te snel te verzanden in ideologische bespiegelingen.

Dat is vast één advies dat door de politici in de wind wordt geslagen. De linkse fracties (SP, GroenLinks en de PvdA) vinden het weliswaar een goed plan om flexibel werk te ontmoedigen, maar vinden het versoepelen van het ontslagrecht en het inperken van andere zekerheden die bij een vast contract horen vreselijk.

'Dramatisch slecht idee'

Lodewijk Asscher van de PvdA vindt het bijvoorbeeld onacceptabel dat werkgevers in de toekomst eenzijdig functie, werkplek of arbeidsduur zouden kunnen aanpassen of werknemers 'gedeeltelijk' kunnen ontslaan.

"Zonder toestemming rechter of UWV. Zo maak je miljoenen werknemers onzeker. Wat een dramatisch slecht idee", laat de voorman van de sociaaldemocraten weten.

De regeringspartijen zijn milder, maar zetten ook hun eigen accenten. D66 steunt ook het plan flexibele arbeid in te perken, maar wil zzp'ers juist uit de wind houden.

Uit het advies-Borstlap volgt dat veel zzp'ers moeten stoppen met hun bedrijf, omdat ze hun eigen broek niet kunnen ophouden zonder de nu geldende fiscale voordelen.

Onvoldoende klaar voor de toekomst

De analyse van Borstlap is juist, vindt Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD). De arbeidsmarkt is onvoldoende klaar voor de toekomst.

Het is goed als er minder onzekerheid komt voor werknemers, zegt Tielen verder. Maar het is ook belangrijk dat er voor ondernemers ruimte is om te ondernemen en vrijheid om risico's te nemen. Ze verwacht overigens niet meteen radicale ingrepen. "De VVD wil niet volgende week de hele arbeidsmarkt omploegen."

Kloven dichten

CDA-Kamerlid Hilde Palland streeft naar een eerlijke arbeidsmarkt voor iedereen. Dat vraagt om meer zekerheden voor alle werkgevers, ondernemers en werknemers. "De doorgeslagen flexibilisering moeten we tegengaan. De analyse in dit rapport bevestigt dat."

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie vindt het goed 'als we de kloven tussen zzp'er en werknemer en tussen vast en flexcontract kunnen verkleinen, om te voorkomen dat werkenden tegen elkaar worden uitgespeeld op loon en op zekerheid'. 

Bron • RTL Z / ANP