Carrière

Britse presentatrice wil zelfde salaris als man en wint rechtszaak

10 januari 2020 18:11

Presentator Samira Ahmed Beeld © Getty

Journaliste Samira Ahmed van de Britse omroep BBC krijgt minder betaald dan een mannelijke collega-presentator en stapte naar de rechter. Die geeft haar gelijk. Als het aan Ahmed ligt krijgt ze nu nog 800.000 euro aan achterstallig loon.

Ahmed presenteert het programma Newswatch en verdient daarmee ruim 500 euro per aflevering. De BBC betaalt Jeremy Vine, die een soortgelijk programma presenteert, 3500 euro per aflevering, zeven keer zoveel.

De zaak die Ahmed aanspande gaat over een periode tussen 2012 en 2018. De presentatrice stelt daarom dat ze nog honderdduizenden euro's tegoed heeft van haar werkgever.  

Jeremy Vine, presentator van Points of View, krijgt €3500 per aflevering. Beeld © Getty

Na de overwinning zei de presentatrice: "Geen enkele vrouw wil actie ondernemen tegen haar eigen werkgever'", en ze voegt er aan toe: "Ik kijk er naar uit om mijn werk te blijven doen.' 

Ander type programma

De Britse omroep is het niet eens met de beschuldiging van Ahmed. Volgens de BBC discrimineert het bedrijf niet en maakt het geen onderscheid tussen man en vrouw als het gaat om salaris. Het programma van Vine is een heel ander type programma, zo luidde het verweer. De BBC meent dat Vine's programma meer entertainment is, dat bovendien veel meer kijkers trekt. 

De rechter gaat daar echter niet in mee. De programma's zijn 'in grote lijnen vergelijkbaar' en Vine leest ook zijn teksten van de auto-cue. "Daar is geen specifieke vaardigheid of ervaring voor nodig."

In het oordeel van de rechter staat overigens niet of Ahmed de 800.000 euro ook daadwerkelijk krijgt.

Samira Ahmed aan het werk

Aflevering van Newswatch over de Royal Wedding

Bron • RTL Nieuws