Van onze partner Lindenhaeghe

Van het scheiden van stoffen naar het scheiden van mensen

18 september 2019 08:15

Susan Stijnen in haar praktijk Beeld ©

Susan Stijnen (44) gooide het roer drastisch om en gaf haar carrière als chemisch analist na veertien jaar op om voor zichzelf te beginnen als scheidingsspecialist en mediator. “Dat was best spannend, maar het was het ook zó waard”, zegt ze.

In haar werk als chemisch analist miste Stijnen vooral het contact met mensen. “Dat merkte ik eigenlijk pas toen ik voorzitter werd van de personeelsvereniging. Ineens was ik weer met mensen in gesprek over onderwerpen die ertoe doen en ik merkte hoe fijn ik dat vond. In 2012 heb ik de basisopleiding psychologie gevolgd om meer te leren over het brein van de mens. Toen een opleiding tot mediator om mijn kennis te verbreden en vervolgens de opleiding tot Echtscheidingsadviseur.” 

Gelukkig gescheiden

Stijnen is zelf heel gelukkig gescheiden en mensen zeggen altijd: ‘wat gaan jullie toch goed met elkaar om’. Dat was voor haar de trigger om te kiezen voor die opleiding. “Voor ons is het niet meer dan normaal, maar je hoort zo vaak verdrietige verhalen over vechtscheidingen en afspraken die niet goed vastliggen. Daar wil ik mensen bij helpen.”  

In oktober 2013 begon Stijnen als alleenstaande moeder haar eigen praktijk. “En dat was ongelooflijk spannend. Het loopt nu heel erg goed, maar de eerste twee jaar heeft dat best wat voeten in de aarde gehad. Ik had nog een baan naast mijn bedrijf, zodat ik een vast inkomen had. Na drie jaar kon ik daarmee stoppen en fulltime in het bedrijf gaan werken.”   

Vrolijk in praktijk

Naast dat het bedrijf nu goed loopt, heeft deze keuze er ook voor gezorgd dat ze iedere dag met plezier aan het werk gaat. “Ik zie het niet eens meer als werk. Waar ik me bij mijn vorige baan soms naar kantoor moest slepen, sta ik nu iedere dag vrolijk in de praktijk. Met mensen praten is echt mijn hobby en wat is er fijner dan je van je hobby je werk te maken?” 

Omscholing

Die omscholing is dan ook iets wat ze iedereen zou aanraden, al was het in haar geval ook noodzaak. “Als chemisch analist ben je heel specifiek geschoold. Ik kon dus niet iets anders in mijn vakgebied gaan doen, want dat is er gewoon niet. Uiteindelijk hebben de opleidingen die ik gevolgd mij op dit carrièrepad gebracht. Dat was dus een hele goede keuze, waar ik nu enorm blij mee ben!” 

Wil jij ook het roer omgooien? Lindenhaeghe biedt, naast de opleiding tot Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier, nog veel meer opleidingen en trainingen aan. Bekijk de website