Carrière

Taylor Swift overweegt oude werk opnieuw op te nemen in rechtengevecht met aartsvijand

Matthias Pauw • 22 augustus 2019 12:10 @mattpauw

Taylor Swift tijdens een optreden. Beeld © Getty Images

Popster Taylor Swift overweegt om haar eerste zes albums opnieuw op te gaan nemen. De rechten op de originele opnames zijn namelijk in handen gekomen van een van haar aartsvijanden en Swift wil de zeggenschap over haar werk terug.

De controverse over het eerdere werk van Swift sleept al een tijdje voort. De voormalig tienerster die is uitgegroeid tot een van de grootste popdiva's ter wereld, bracht haar eerste zes albums uit bij platenlabel Big Machine Records.

Toen Swift op vijftienjarige leeftijd het contract tekende, ging ze ermee akkoord dat het platenlabel de eigenaar zou worden van de originele opnames, de zogenoemde masters. Bij die masters horen ook de exploitatierechten van de muziek. Degene die de opnames bezit, kan dus bepalen wat er met de muziek gebeurt en verdient daar dus ook geld mee.

Overstap

Swift is na haar zesde album Reputation gewisseld van platenlabel. Zij verruilde Big Machine voor Republic, juist omdat ze daar kon afdwingen dat ze zelf de eigenaar wordt van alle masters van de muziek die ze vanaf nu opneemt.

Haar oude werk bleef dus achter bij Big Machine. "Ik moest de afschuwelijke keuze maken om mijn verleden achter mij te laten. Muziek die ik schreef op de vloer van mijn slaapkamer en video's die ik heb bedacht en heb betaald met het geld dat ik verdiende met het spelen in bars, daarna clubs, daarna concerthallen en daarna stadions", schreef Swift onlangs op Tumblr.

Rechten verkocht

Haar oude platenbaas Scott Borchetta reageerde op zijn beurt weer met een snedige tegenaanval. Volgens Borchetta had Swift al het aanbod gehad om direct alle rechten op haar werk in handen te krijgen, maar koos Swift zelf om dat niet te doen.

Uiteindelijk pakte het achterlaten van haar rechten bij Big Machine erg slecht uit. Het label, inclusief de rechten op de muziek van Swift, werd verkocht voor ruim 300 miljoen dollar. En niet aan iemand waarmee Swift een goede band heeft. De koper van Big Machine was Scooter Braun.

Taylor Swift in 2012. Beeld © AFP

Aartsvijand

Braun, de manager van sterren als Justin Bieber, is volgens Swift ook de kwade genius achter persoonlijke aanvallen aan haar adres door Kanye West en zijn vrouw Kim Kardashian. Swift schreef dat Braun de aanstichter is van 'onophoudelijke en manipulatieve pesterijen'.

En juist die man is nu dus de eigenaar van haar muziek. Om zelf weer te kunnen beschikken over alle rechten op haar werk zou Swift nu overwegen om al haar eigen muziek opnieuw op te nemen. Tegen CBS zei Swift dat het 'absoluut' een plan is dat ze overweegt.

Honderden miljoenen waard

Het harde gevecht over de rechten op de opnames heeft een duidelijke reden: de rechten zijn geld waard, heel veel geld waard.

Hoeveel precies is niet duidelijk, maar het Amerikaanse tijdschrift Variety wist eerder te melden dat 80 procent van de inkomsten van Big Machine afkomstig zijn van het werk van Swift. Hoeveel inkomsten dat zijn is niet openbaar gemaakt, maar we weten wel dat de waarde van het hele bedrijf ruim 300 miljoen dollar bedraagt, getuige de overnamesom. Als daarvan maar de helft toe te schrijven zou zijn aan het werk van Swift, een veilige schatting, zouden de masters dus al zeker 150 miljoen dollar waard zijn.

Bron • RTL Z