Carrière

Titanenstrijd: seriemakers overgekocht voor enorme transferbedragen

Jelle Maasbach • 09 augustus 2019 15:05 @JMaasbach

David Benioff (links) en D.B. Weiss, de schrijvers van Game of Thrones die door Netflix zijn binnengehaald. Beeld © ANP

Netflix betaalde deze week een megabedrag voor het binnenhalen van de twee scenarioschrijvers van Game of Thrones. Het is niet de eerste keer dat er een grote som geld omgaat in de sector en zeker niet de laatste: de strijd tussen Netflix en Disney losgebarsten.

Zes grote studio's vochten om het binnenhalen van de makers van Game of Thrones, David Benioff en D.B. Weiss. Maar liefst 200 miljoen dollar heeft de streamingdienst betaald voor het duo, aldus the Hollywood Reporter.

Hollywood schreeuwt om dit soort talenten, zeker degenen die zich bewezen hebben met een topserie, zoals Game of Thrones. Die serie is een wereldwijd succes geweest en Netflix hoopt dat succes te kunnen kopen. 

Niet de grootste deal

De 200 miljoen die is neergeteld is een ongekend bedrag, maar niet het hoogste. De grootste deal ging naar Ryan Murphy, die gespreid over vijf jaar 300 miljoen dollar zou verdienen bij Netflix. Hij is bekend van series Glee en The people against OJ Simpson. 

Ook Shonda Rhimes is binnen; die werd naar verluidt door Netflix binnengehaald voor 100 miljoen dollar. Zij is de naam achter series als Scandal, How to get away with murder en Grey's Anatomy.

Beeld © RTL Z

Een ander, bijzonder voorbeeld is de Schot Mark Millar. Hij was auteur van stripboeken, maar daarin was Netflix niet geïnteresseerd. Ze zouden hem voor zeker 30 miljoen dollar hebben binnengehaald om series te gaan bedenken óver stripboeken, en daarmee de concurrentie met Marvel aan te gaan.

One trick pony

Betekent een vette naam binnenhalen een garantie voor succes? "Nee", reageert serie- en filmdeskundige Kevin Goes. "De kans bij Benioff en Weiss is dat het one trick ponies zijn; ze hebben alleen Game of Thrones gemaakt. En daarvan zeggen kenners dat het laatste seizoen, dat ze helemaal zelf hebben gemaakt, niet al te goed was."

Er komt nog wel meer aan van deze mannen - ze maken nog drie Star Wars-films als onderdeel van een deal met Disney - maar een andere serie die ze zouden maken is afgeblazen door de Netflix-deal. "Wat we nou precies van ze kunnen verwachten is dus de grote vraag."

Nog een transfer?

Volgens Goes wordt er nu geaasd op de makers van Stranger Things: de Duffer Brothers. Naar verluidt zitten een heleboel filmstudio's en streamingdiensten achter de makers van deze populaire serie aan. 

"Ook daarbij kan je je afvragen: wat kunnen ze nog meer? Ze hebben weliswaar een grote hit, maar zijn zij het waard om ook zo'n transfer te maken?", vraagt Goes zich af. "In tegenstelling tot voetballers weet je niet goed wat je binnenhaalt."

Strijd tussen Disney en Netflix

Als Netflix Matt en Ross Duffer wil behouden, zullen ze het contract dat ze hebben met de broers mogelijk moeten openbreken. Dat doet denken aan de voetbalwereld, waar dat ook zo gaat met bepaalde spelers.

Goes denkt dat de transfermarkt in de streamingwereld compleet losbarst komende tijd. "De strijd gaat tussen Netflix en Disney. Allebei willen ze grote namen bij hun streamingdienst en daar moeten de seriemakers voor zorgen. Netflix geeft jaarlijks 8 miljard dollar uit, Disney zelfs 25 miljard dollar. Dit gaat helemaal los de komende tijd."

Bron • RTL Z