Carrière

Van 'beetje kloten' naar wereldhit: de Amerikaanse droom van YoungKio (19)

Eva Segaar • 27 juli 2019 11:53

Kiowa (rechts) naast Billy Ray Cyrus en Lil Nas x (midden). Beeld © Eigen foto

Als je Old Town Road van Lil Nas X en countryzanger Billy Ray Cyrus hoort, verwacht je misschien niet dat er een Nederlands tintje aan het nummer zit. Maar niets is minder waar: de beat, te herkennen aan het banjodeuntje, werd mede geproduceerd door YoungKio. Achter die artiestennaam gaat de 19-jarige Kiowa Roukema uit Purmerend schuil. "Ik dacht nog: dit nummer gaat waarschijnlijk niet lopen."

Het is een typisch geval van de Amerikaanse droom, het verhaal van Kiowa Roukema. Hij zat wat op YouTube 'te kloten' toen hij terecht kwam bij een liedje met een banjo."Ik sampelde het, dus dat je een stuk van het nummer gebruikt, en zette er een simpele beat onder."

Een jaar later is het nummer wereldberoemd en verbreekt het records in de Amerikaanse hitlijsten.

Kiowa aan het produceren in de studio. Beeld © Eigen foto

Elke dag even oefenen

"Ik hoor het nu zo vaak op de radio dat ik er niet eens meer van op kijk", zegt Roukema lachend. Dat had hij op zijn zestiende niet gedacht, toen hij begon met het maken van beats op zijn zolderkamer in Purmerend.

"Een vriend zei: 'jij bent altijd goed met computers, dus probeer dit eens'. Hij liet Fruity Loops, een programma voor het produceren van beats, aan Roukema zien. "Ik ging het proberen, en als ik ergens aan begin, neem ik het altijd heel serieus. Dus ik ging zat er elke dag even op, en ik werd steeds beter."

Onbekende artiesten

Eind 2016 zette de jonge artiest zijn eerste beat online op het muzikale platform Soundcloud. "Toen waren ze wel op een level dat ik ze kon verkopen. Daar verdiende ik wat geld aan, dus dat hield ik apart. Zo kon ik na een tijdje het abonnementsgeld van Beatstars betalen, dat is een soort webshop voor beats."

Zo'n vierhonderd beats publiceerde hij voor het platform. Vaak werden ze gebruikt door onbekende rappers en hiphopartiesten, die daar 30 dollar voor betaalden.

Omdat er een watermerk in zijn nummers zit verwerkt, weet hij het altijd als een artiest zijn beat heeft gebruikt: dan hoor je YoungKio aan het begin.

Lil Nas X

De nummers die op zijn beats werden gemaakt waren eerder slecht dan goed. "In 99 procent van de gevallen dacht ik echt: wat is dít nou weer?"

Maar toen hij Old Town Road van de - toen nog onbekende - rapper Lil Nas X vond via Instagram, was Kiowa wél onder de indruk. "Een vriend tagde me in het bericht. Zo van: is dit niet jouw nummer? Ik vond het wel dope, en Lil Nas X had nog maar duizend volgers, dus ik wilde hem wel helpen om het te promoten."

8000 retweets

Roukema stuurde de rapper in december een berichtje via Instagram. "Zo raakten we aan de praat. Hij vertelde dat hij ook nog een account op Twitter had waar hij memes deelde, van die grappige plaatjes, en dat hij daar 70.000 volgers had."

Dus toen hij daar in februari een filmpje opzette met de muziek van Old Town Road eronder, werd die achtduizend keer geretweet.

16 weken op nummer 1

Het lied werd ondertussen steeds bekender, en in Amerika ontstond onenigheid of het nummer wel country genoeg was voor de countryhitlijst. Dus voegde de bekende Amerikaanse countryzanger Billy Ray Cyrus zich bij het duo. "Hij gaf de laatste klap."

De clip is inmiddels 233 miljoen keer bekeken op YouTube, en staat al zestien weken op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijst. Een record.

 

Kiowa begon op zijn zestiende met het produceren van nummers. "Als ik ergens aan begin, neem ik het heel serieus." Beeld © Eigen foto

Voor 30 dollar verkocht

Roukema verkocht de beat oorspronkelijk voor 30 dollar aan Lil Nas X, maar toen het nummer op Spotify werd gezet, spraken ze af om de inkomsten te delen. "Nas had inmiddels getekend bij een label. Toen ondertekenden we beiden een contract dat we alles fiftyfifty zouden verdelen."

In totaal was hij 25 minuten bezig met het produceren van de beat. "Ik dacht nog: dit nummer gaat waarschijnlijk niet lopen, want het is geen standaard beat, maar dat deed het dus wel."

Op zoek naar een appartement in de VS

De jonge producer is gestopt met zijn studie Multimedia Design aan de UvA en heeft inmiddels een contract bij een platenlabel. Hij woont nog wel bij zijn ouders in Purmerend, maar zoekt een appartement in Los Angeles, omdat hij daar vaak zal zijn de komende tijd.

In de toekomst hoopt hij op veel goede samenwerkingen. Met rapper Travis Scott bijvoorbeeld, en natuurlijk met Lil Nas X, met wie hij nog veel contact heeft. "We facetimen en ik werk veel met hem samen. Ik ben hem heel dankbaar, en hij mij ook."

Luister het nummer 'Old Town Road' hier:

Bron • RTL Z