Carrière

Van Microsoft naar Australian Open: zo werd Serge koning van de tennisbaan

Gert-Jan Verstegen • 10 juli 2019 14:46 @GJVerstegen

Hoewel Bos niet tennist, doet hij wel aan racketsport padel. Beeld © Hans Doderer

Hij tenniste eigenlijk nooit. Toch gooide Serge Bos in 2012 het roer om. Hij werd eigenaar van een bedrijf dat tennisbanen bouwt. Twee jaar later stond hij op het Australian Open. "We begonnen op baan 29. Na een dagje zagen ze hoe goed onze ploeg was. Toen mochten we de centre courts bouwen."

"Wat weet jij nou over tennis?", lachten zijn collega's bij Microsoft, toen Serge Bos vertelde dat hij zijn office ging verruilen voor het ondernemerschap. "Nou, niks", reageerde hij alweer zeven jaar geleden. Bos, toen eind dertig, tennist zelf niet eens. "Echt iets voor Bosje."

Sporteconomie

Bos wilde altijd al iets met sport doen. Hoewel hij sporteconomie studeerde, kwam hij terecht in de computerwereld. Eerst bij Samsung, daarna HP en Microsoft. "Maar ooit gaan we nog iets in de sport doen", zei hij tegen een vriend.

Het werd groothandel Rekre Sport in Baarn. De toenmalige eigenaar kon geen opvolger vinden en benaderde Bos en zijn compagnon om de zaak over te nemen. "Het was een gelukkige samenloop", vertelt hij. Er kwam een wereldwijde reorganisatie aan bij Microsoft. Bos had daar een vrij hoge functie, maar die kwam te vervallen.

"Het leek meer een zwembad dan een tennisbaan. Ik dacht, waar ben ik aan begonnen."

Bedrijf beginnen met tweeling op komst

Microsoft bood hem een baan aan in het buitenland, maar dat zag hij niet zitten. "In diezelfde periode kregen we ook een tweeling. Er gebeurde heel veel in die periode", vertelt hij.

Maar met een tweeling op komst het roer omgooien klinkt ook niet heel logisch. "Het is wel een traject geweest van een halfjaar, driekwart jaar", erkent hij. Kiezen voor zekerheid of voor avontuur.

Toen hij thuis een balletje opgooide werd het gelukkig wel positief opgenomen. "Het was mijn keuze. Als ik het wilde doen, moest ik het nu doen."

Hartje crisis

Niet veel later stond Bos tussen de tennisnetten, dug-outs en potten kalk. Hij was eigenaar van een sportgroothandel. Maar het was hartje crisis. "De markt was heel slecht. Sportclubs zagen een terugloop van leden." Er werd minder geïnvesteerd in sportvelden, 'dus groei lag niet voor de hand'.

Om toch een plek in de markt te veroveren, ging ook binnen Rekre Sport het roer om. Er werd gekozen voor één specialisme: tennis. "Hockey, golf… allemaal eruit. We wilden de beste zijn in tennis." Niet alleen in de verkoop van onderdelen voor tennisbanen. Nee, ook in de verkoop van tennisbanen zelf.

Tennisbaan? Zwembad!

De eerste klant kan Bos zich nog goed herinneren. Een club in België wilde een nieuwe tennisbaan. "Het was een vuurdoop. Ik kwam in het donker aan in. Het regende daar flink. Alles stond onder water. Het leek meer een zwembad dan een tennisbaan. Ik dacht, waar ben ik aan begonnen."

Toen kon hij nog niet bedenken dat hij twee jaar later in Melbourne zou staan. Toch trok hij de stoute schoenen aan en belde met de vraag of ze nog mensen nodig hadden in Australië. "En dat vonden ze een goed idee."

Specialist in gravel en hardcourt

Rekre Sport heeft zich gespecialiseerd in gravelbanen en hardcourts volgens de internationale standaard. De hardcourts mogen dus gebruikt worden voor grand slams, zoals het Australian Open.

"Wij daarheen. We begonnen op baan 29. Na een dagje zagen ze hoe goed onze ploeg was. Toen mochten we de centre courts bouwen."

Merknaam

De klus in Melbourne is goud waard voor de merkwaarde van het bedrijf. Rekre Sport zet zichzelf in de markt als leverancier van banen voor het Australian Open. Daarnaast heeft het Baarnse bedrijf ook een licentie op de merknaam van het US Open. Als enige in de Benelux verkoopt Rekre Sport de speciale onderlaag waarop ook het US Open gespeeld wordt.

"Wij zijn veel meer op merken aan het bouwen dan collega’s. Het verkoop wel lekker als je er Australian Open bij kan zetten", geeft hij toe.

De aanleg van tennisbanen bij het nationaal tenniscentrum in Amstelveen. Beeld © Serge Bos

Bedrijf runnen

Op dit moment werkt hij volop aan een groot project van tennisbond KNLTB. Die bouwt een nationaal tenniscentrum, te vergelijken met het voetbalcomplex van de KNVB in Zeist. Daar zijn een hoop banen voor nodig. "Tien binnenbanen en veertien buitenbanen. De onderaannemers zijn een maand geleden begonnen."

Het echte bouwwerk besteedt hij namelijk uit. Zelf houdt hij zich bezig met het ontwerp en de afwerking. Vooral de toplaag van een tennisbaan is belangrijk. Hoe harder, hoe sneller het spel. "Klanten kunnen de kleur en de snelheid zelf kiezen."

Bij het bedrijf zelf werken zeven fulltimers en nog een aantal oproepkrachten. Van mensen die op kantoor de groothandel runnen tot mensen in het magazijn en het aansturen van bouwvakkers. "Heel veel verschillende soorten mensen. Dat maakt het uitdagend en leuk."

Drukke agenda thuis

Wie denkt dat Bos 's avonds met de benen omhoog alle tijd heeft om sportwedstrijden te kijken heeft het mis. Met twee kinderen is het thuis een druk bestaan.

"Mijn vrouw is purser bij KLM en dus vaak langer van huis. Dat is wel een uitdaging, want soms zijn we allebei heel druk of weg. En de kinderen moeten toch naar school."

Hoe druk het ook is, Bos is nog altijd blij dat hij toen de stap maakte van Microsoft naar het ondernemerschap en de tenniswereld. "Het is even wat anders dan Windows maar als ik uit dit raam kijk ben ik wel trots en gelukkig."

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen