Carrière

Defensie start project om ex-militair aan baan te helpen

Chris Koenis • 10 juli 2019 06:23 @chriskoenis

Militairen onderweg naar een oefening Beeld © ANP

Om de honderden militairen die jaarlijks 'dienstongeschikt' raken toch aan het werk te houden, start Defensie vandaag een programma om hen aan geïnteresseerde bedrijven te koppelen.

Het project moet de komende vier jaar 1500 ex-militairen helpen en wordt vanmiddag bij het het Nationaal Militair Museum in Soest afgetrapt, zo laat het ministerie van Defensie weten aan RTL Z.

Jaarlijks raken ongeveer 350 militairen dienstongeschikt door de uitvoering van hun werkzaamheden. Dat wil zeggen dat zij fysiek of mentaal niet langer in staat zijn om militaire operaties uit te voeren. Om hen aan een andere baan te helpen start Defensie een zogeheten Social Impact Bond (SIB) die hen moet koppelen aan werkgevers binnen de publieke en private sector.

Van zorg tot logistiek

"Dit zijn bijvoorbeeld banen in de zorg, bewaking en beveiliging, logistiek en maatschappelijke dienstverlening", zegt een woordvoerder van Defensie tegen RTL Z. Welke banen er precies beschikbaar komen hangt af van de werkgevers die instappen in het project.

Hiervoor is geld uit Brussel beschikbaar. De financiering van het project komt grotendeels uit het Europees Investeringsfonds (EIF) en krijgt tevens steun van het zogeheten Junckerplan, dat Europa weer aan het investeren wil krijgen. De andere investeerders die meedoen zijn Aegon, De Fundatie van den Santheuvel, Sobbe en Fonds DBL.

Het EIF laat weten dat de ex-militairen die meedoen aan het project in eerste instantie in dienst blijven bij Defensie. Dat moet het gemakkelijker maken voor bedrijven om mee te doen.

Bron • RTL Z