Carrière

PvdA wil maaltijdbezorgers beschermen met nieuwe wet

26 juni 2019 12:09

Een fietskoerier van Uber. Beeld © Archieffoto ANP

Maaltijdbezorgers moeten beter beschermd worden tegen de bedrijven waar zij regen en wind voor trotseren om een pizza of sushi te bezorgen. Om voor betere arbeidsomstandigheden te zorgen, wil de PvdA nieuwe wetgeving invoeren.

Volgens de partij is dat hard nodig, want de platformen Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats zijn 'slechte werkgevers', blijkt uit onderzoek van vakbond FNV.

De bond vergeleek de uurtarieven van maaltijdbezorgers met die uit de cao voor de sector transport en logistiek. En dan komt een maaltijdbezorger er maar bekaaid vanaf: ze worden financieel uitgeknepen, aldus FNV. 

Eerlijk loon en goed pensioen

Als het aan Kamerlid Gijs van Dijk ligt, verandert er dus het nodige. Vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer legt hij zijn plan voor aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). 

De belangrijkste veranderingen uit zijn voorstel: 

  • Maaltijdbezorgers moeten een eerlijker loon krijgen, een goed pensioen en beschermd worden bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Regels over arbeidsomstandigheden en werktijden gelden dan ook voor hen. 
  • Het platform, bijvoorbeeld Deliveroo, wordt per definitie gezien als 'werkgever', die mensen in loondienst heeft. Als dit niet zo is, moet het bedrijf dat bewijzen, in plaats van andersom.
  • Mensen die er werken moeten de mogelijkheid hebben om met andere zzp'ers een collectief te vormen en vanuit dat collectief gezamenlijk te onderhandelen met de werkgever. 
  • En als laatste moet een zzp'er de baas blijven over zijn eigen data - zoals reviews. Deze zijn nu eigendom van het platform.

Rechtszaak

Eerder al steunde de PvdA een rechtszaak van een koerier die voor Deliveroo reed. Volgens de koerier, Sytze Ferwerda, was er sprake van schijnzelfstandigheid. Maar de rechter besliste een jaar geleden dat dit niet zo was

Bron • RTL Z