Carrière

Oud-directeur in de bres voor personeel failliet Roto Smeets: 'Geef hen een kans'

Sam Trompert • 10 mei 2019 15:42 @samtrompert

Een medewerker van Roto Smeets op een archieffoto uit 2004. Beeld © ANP

Door het faillissement van drukkerij Roto Smeets moeten ongeveer 600 mensen op zoek naar een nieuwe baan. Ze krijgen daarbij een steuntje in hun rug van oud-directeur Gerald Petersen. Via LinkedIn roept hij zijn netwerk op een kans te gunnen aan de mensen die nu op straat staan.

"Een collegiaal gebaar naar een club mensen die ik het beste wens in de toekomst, mede omdat ik ook hun steun kreeg toen ik die kon gebruiken", schrijft hij. 

Oproep op persoonlijke titel 

Gerald Petersen was tot 2012 directeur van Roto Smeets en kent het personeel dus goed. "Ik heb een aantal locaties mogen leiden en voel me nog altijd erg verbonden met de collega's."

Tegenwoordig is hij managing director bij drukkerij Janssen Pers, een krantendrukkerij in het Limburgse Gennep. Maar zijn oproep doet hij op persoonlijke titel.  

Gemotiveerde arbeidskrachten

Hij schrijft dat er veel gemotiveerde arbeidskrachten beschikbaar komen 'die ik als ex-collega en -directeur van harte kan aanbevelen aan mijn netwerk'.

"Enthousiaste operators, techneuten, bekwaam middenkader en leidinggevend personeel die in hectische, hoogwaardig technologische processen in internationale omgeving hun 'mannetje' m/v staan", zegt hij op LinkedIn. 

Tot zijn eigen verbazing krijgt hij talloze reacties van werkgevers en recruiters. Concrete resultaten zijn er vooralsnog niet, maar Petersen is hoopvol. "Bijna 83.000 views, 108 reacties van grotendeels geïnteresseerde werkgevers, 70 shares in andere netwerken", somt hij op. "Als dat geen matches gaat geven?" 

De drukkerijwereld krimpt al jaren. Om die reden kan Petersen de boventallig geraakte personeelsleden zelf weinig bieden. "Ook in de krantenwereld is het niet echt feest, ik heb geen waslijst aan vacatures", zegt hij tegen RTL Z.

Bovendien ligt de krantendrukkerij vrij ver van Deventer en Weert, de vestigingen van Roto Smeets die zullen sluiten.

Binnen no-time aan de bak

Veel bedrijven zitten momenteel te springen om technisch personeel. "Met name technisch specialisten, onderhoudsmonteurs, projectmanagers: die zijn binnen no-time weer aan de bak", verwacht Petersen.

'De praktijk is dat het best lastig is om nog de kans te krijgen iets anders te leren. Maar in de huidige arbeidsmarkt zal het makkelijker dan ooit tevoren zijn.'
Beeld © Gerald Petersen

Voor een andere groep is dat lastiger. "Operators in de grafische industrie zijn enorm gespecialiseerd. En dat is zeker waar, maar dat betekent niet dat ze niets anders zouden kunnen. Die indruk bestaat weleens, dat zou het voor hen lastiger kunnen maken", analyseert de oud-directeur.

Maar bijvoorbeeld in de verpakkingsmarkt of de procesindustrie zullen velen na een korte inwerkperiode prima inzetbaar zijn.

55-plus

De vakbond maakt zich bovendien zorgen over het relatief oudere personeel, zei FNV-voorman Bernard van Iren eerder over het faillissement van Roto Smeets tegen RTL Z. "Als je 30 jaar bent en redelijk allround opgeleid, dan zul je snel ander werk kunnen vinden. Maar als je 55-plus bent, dan kom je zelfs met twintig diploma’s nog moeilijk aan de bak."

"De praktijk is dat het best lastig is om nog de kans te krijgen iets anders te leren", beaamt Petersen. "Maar in de huidige arbeidsmarkt zal het makkelijker dan ooit tevoren zijn."

Roto Smeets failliet

Ongeveer een maand geleden vroeg moederbedrijf Circle Media Group het faillissement aan voor drukkerij Roto Smeets, een bedrijf waar in totaal ongeveer 800 mensen werken, verspreid over vestigingen in Doetinchem, Deventer en Weert. Volgens de Centrale Ondernemingsraad van de drukkerij waren er gesprekken met meerdere partijen over een eventuele doorstart, maar tevergeefs. 

Roto Smeets is de drukker van bekende bladen als Donald Duck en Libelle. Voor de abonnees van die bladen ontstaan er vooralsnog geen problemen. 

Directe aanleiding voor het bankroet was het feit dat het bedrijf de salarissen niet meer kon betalen. De leiding had nog willen reorganiseren, maar kreeg dat niet meer gefinancierd. Naar eigen zeggen vanwege de flinke som aan transitievergoedingen, die dan betaald hadden moeten worden. 

Bron • RTL Z