Carrière

Netwerken voor introverte mensen: 'Zeg standaard ja op verzoeken'

RTL Z • 09 mei 2019 17:37 @rtlz

Beeld © Getty Images

Netwerken moeilijk als je introvert bent? Dat valt wel mee, zegt de Amerikaanse consultant en bestsellerauteur Karen Wickre. Ze geeft tips bij techconferentie The Next Web in Amsterdam. "Je moet het zien als kweken, niet als jagen."

Netwerken is belangrijker dan ooit, benadrukt Wickre. “We moeten continu netwerken tegenwoordig. Mensen wisselen vaker van baan, werken vaker als zelfstandige en moeten allemaal tot latere leeftijd doorwerken. Je netwerk wordt een soort valuta, het is zoveel meer dan je baan.”

Iemand die iedereen kent

Wickre werkte in haar - indrukwekkende -  carrière bij onder andere Google en Twitter, en wordt door mensen die haar kennen omschreven als 'iemand die iedereen kent'. Ondanks dat ze van zichzelf een introvert persoon is.

In de vele topfuncties die ze vervulde kreeg ze steeds meer een beeld van hoe je netwerken kunt inzetten op een manier die je blijvend iets oplevert. Haar lessen vatte ze samen in het boek 'Taking the Work Out of Networking: An Introvert’s Guide to Making Connections That Count'.

Karen Wickre

Niet jagen, maar kweken

Ze is groot pleitbezorger van menselijk contact bij netwerken, en beschrijft in haar boek hoe ze zelf als introvert persoon leerde netwerken.

De kern is volgens haar om netwerken niet te zien als 'jagen' maar als 'kweken'. "Net als een boer die gewassen probeert te laten groeien, moet je allemaal dingen doen om je netwerk te onderhouden. Hou contact, probeer iets terug te doen." 

Wees persoonlijk

Sociale netwerken zijn handig, maar het belangrijkste blijft om elkaar in levende lijve zien, stelt ze. "Elkaar face to face spreken en aan kunnen kijken, werkt zoveel beter dan een telefoontje of e-mail. Heb je mensen op die manier gesproken, dan is de connectie tussen jullie sterker en persoonlijker."

Mensen moeten ophouden om netwerken te zien als transactie, waarschuwt ze. "Stel niet meteen de vraag waar je voor komt, vertel eerst eens iets over jezelf en luister naar die ander. Dat hoeft niet altijd over werk te gaan: wees persoonlijk. En wees duidelijk over de context van waarom je met iemand wilt connecten."

'Zeg altijd ja'

Haar advies is om standaard 'ja' te zeggen op netwerkverzoeken. Ook al kun je niet meteen iets doen met iemand, misschien levert diegene je later alsnog een waardevol stukje in een puzzel op, is haar ervaring.

"Iemand vroeg mij ooit of ik haar mentor wilde zijn. Later ben ik naar haar toegegaan om haar om advies te vragen voor iets waar ik zelf tegenaan liep." 

Voordelen van introvert zijn

Mensen die introvert zijn, hoeven niet bang te zijn dat ze slecht zijn in netwerken. Zij hebben juist voordelen ten opzichte van extraverte mensen, bepleit Wickre. “Introverte mensen kunnen heel goed luisteren, die laten de ander eerst praten en die voelt zich gehoord."

Ook zijn introverte mensen goed in observeren. "Ze kijken goed naar degene met wie ze in gesprek zijn, en ze zijn vaak erg nieuwsgierig - ze staan meer open voor nieuwe dingen.”

Losjes contact

Tot slot een tip: "Hou losjes contact met je connecties, zowel degenen waar je al mee gewerkt hebt als nieuwe contacten. Dat levert je uiteindelijk veel op, en het kost je weinig moeite. Contact houden is dankzij sociale media makkelijker dan ooit." 

Bron • RTL Z