Carrière

Bikkelen boven boeken: student te druk voor nevenactiviteiten

Sjors Rodenburg • 01 mei 2019 06:30 @SjorsRodenburg

Studenten besteden steeds minder tijd aan verenigingen en commissies, zoals de kroegcommissie. Beeld © ANP

Studenten hebben steeds minder tijd over voor bestuursfuncties en vrijwilligerswerk. Besteedden studenten die in 2005 aan hun opleiding begonnen nog gemiddeld 600 uur aan nevenactiviteiten tijdens hun hele studie, acht jaar later was dit gedaald naar 200 uur. "Leidinggeven, samenwerken, dat zijn vaardigheden die werkgevers juist zoeken."

Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de koepel van studentenverenigingen en Magnet.me. Op dit online platform kunnen studenten en starters op de arbeidsmarkt een profiel aanmaken, waarna ze gekoppeld worden aan werkgevers en bedrijven. Totaal werden 62.000 studentenprofielen onderzocht.

Bindend studieadvies

De daling hangt volgens de organisaties samen met de invoering van het bindend studieadvies (BSA) vanaf 2005. Volgens dit principe moeten studenten met hun opleiding stoppen wanneer ze een bepaald aantal punten niet hebben gehaald. Hierdoor zijn studenten terughoudend met niet-studiegerelateerde activiteiten en gaat al hun tijd op aan de studie.

Dit gaat te koste van het verenigingsleven, zegt LKvV-voorzitter Iris van Noort. "We zien dat verenigingen het steeds moeilijker hebben om mensen te vinden voor bestuursfuncties en commissies. Zeker voor commissies waarvan wordt gedacht dat die minder goed op het cv staan, zoals een kroegcommissie. Deze generatie studenten is opgegroeid tijdens de crisis en wil voor alles direct na de studie een baan."

Leren samenwerken en leidinggeven

Maar daarmee schieten ze zichzelf juist in de voet, stelt Vincent Karremans, medeoprichter van Magnet.me. "Werkgevers hechten aan de bredere ontwikkeling die studenten dankzij nevenactiviteiten doormaken. Studenten leren er leidinggeven, samenwerken en met verantwoordelijkheid omgaan, op een manier die in de collegebankjes en in bijbaantjes niet is na te bootsen. Dat zijn vaardigheden die werkgevers juist zoeken."

Hij baseert zich op data van Magnet.me waaruit blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen het buitenschoolse activiteiten en interesse van werkgevers. Afgestudeerden met 1000 tot 1500 uur ervaring met bestuurs- of vrijwilligerswerk worden een derde vaker benaderd dan leden zonder ervaring. Oud-studenten met meer dan 3000 uur zelfs meer dan de helft.

Bijbaantjes populair

Karremans roept studenten op vooral buitenschoolse activiteiten te ontplooien. Niet alleen worden ze vaker benaderd door potentiële werkgevers, ook ziet hij in zijn data nauwelijks een verband tussen de studieresultaten en de hoeveelheid nevenactiviteiten. Steker nog: de ijverigste bijklussende masterstudenten halen gemiddeld hogere cijfers dan degenen die niets anders doen dan studeren.

Bijbaantjes en betaalde stages blijven nog altijd wél onverminderd populair. Van alle studenten werkt 70 procent naast hun studie, blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hbo'ers houden er met 74 tegen 64 procent vaker een baantje of stage op na dan wo'ers. Dit heeft vooral te maken met de verplichte stage voor veel hbo'ers.

Bron • RTL Z / Sjors Rodenburg