Carrière

Steeds meer soldaten balen van hun baan: 'Geen toekomstperspectief'

15 maart 2019 11:46

Archieffoto Beeld © ANP

Twee op de drie soldaten willen de landmacht verlaten omdat zij balen van hun baan. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de krijgsmacht.

Maar ook bij de luchtmacht en de marine heerst onvrede, zij het niet zo hevig als bij de landmacht, meldt het AD. Defensie kreeg er in 2017, na 20 jaar bezuinigen, 1,5 miljard euro om orde op zaken te stellen. Maar het personeel merkt er weinig van, en is daar bijzonder ontevreden over.

Teamverband weg

De onvrede bij de landmacht zou vooral te maken hebben met het tekort aan personeel. Daar is de bezetting gemiddeld zo'n 73 procent, zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws. Sommige onderdelen zijn maar met 60 procent bezet. Dat gaat ten koste van het teamverband, merkt Debie.

Volgens hem hebben werknemers bij de landmacht onvoldoende toekomstperspectief. Hij ziet de motivatie hard achteruitgaan. "Mensen op de werkvloer zien niets van de miljoenen die Defensie heeft gekregen en merken dat collega's hard weglopen." 

Moedeloosheid groeit

"Ze hebben te maken met tientallen jaren van bezuinigingen", zegt Debie. "Veel voertuigen waarin wordt gereden zijn kapot, daar word je begrijpelijkerwijs moedeloos van."

Debie kondigt aan dat de bond druk gaat zetten op de minister. "Er moet echt iets extreem positiefs gebeuren als je hieraan daadwerkelijk een einde wilt maken."

Bron • RTL Nieuws / ANP