Carrière

Gevallen ceo Ghosn klaagt: 'Sta er alleen voor en heb geen horloge'

31 januari 2019 16:30

Carlos Ghosn zit al meer dan twee maanden in een Japanse gevangenis. Beeld © AFP

De gevallen topman van Renault, Nissan en Mitsubishi, Carlos Ghosn, klaagt heel wat af in een openhartig interview met de Franse krant Les Echos. Vanuit de Japanse cel mist hij zijn horloge en zegt zich niet goed te kunnen voorbereiden op zijn verdediging.

Ghosn werd in november gearresteerd door de Japanse politie. Hij wordt ervan verdacht voor miljoenen gefraudeerd te hebben. Hij zou een deel van zijn inkomsten niet aan de fiscus hebben opgegeven en hij zou bedrijfsmiddelen hebben misbruikt.

De Braziliaan was voorzitter van de commissarissen bij Renault, Nissan en Mitsubishi. Maar inmiddels is hij bij alle drie de concerns de laan uitgestuurd.

'Ongelijke strijd'

Ghosn wilde op borgtocht vrijkomen, maar dat wilden de Japanners niet. Dat gebeurt in geen enkele andere democratie, aldus Ghosn in gesprek met Les Echos.

Hij staat in zijn eentje tegenover een heel leger van mensen, zo geeft hij aan. Terwijl bij Nissan tientallen werknemers met zijn zaak bezig zijn, zit hijzelf al zeventig dagen in de gevangenis, zonder een telefoon of een computer, doet Ghosn zijn beklag.  "Hoe kan ik me voorbereiden op mijn verdediging?", vraagt hij zich hardop af.

'Reputatie vernietigen'

Ghosn heeft niet alleen te maken met beschuldigingen van de officier van justitie, maar ook die van Nissan, vindt hij. Volgens hem worden veel feiten verdraaid, 'om mijn reputatie te vernietigen'. Ghosn zegt altijd alles bij de fiscus te hebben opgegeven.

Hij zegt geen horloge te hebben en dus geen besef van tijd te hebben, terwijl zelfs 's nacht de lampen in zijn cel aanstaan. Het ergste vindt hij nog dat hij sinds 29 november niet meer met zijn familie mocht bellen en hij dus ook zijn oudste dochter niet kon feliciteren met haar 29e verjaardag.

Per dag mag hij maar een half uurtje zijn cel uit, hij mist de frisse lucht. "Waarom word ik gestraft voordat ik veroordeeld wordt?", vraag Ghosn zich vertwijfeld af. 

'Complot, verraad'

Ghosn schuwt grote woorden niet. Hij spreekt van een complot, een val die voor hem is gezet, van verraad en samenzwering. Volgens hem was er veel weerstand tegen zijn plannen om Renault, Nissan en Mitsubishi te integreren.

Volgens de gevallen topman wordt er al sinds eind 2017 gesproken over samenvoeging. Vanaf het begin was er weerstand tegen, maar hij ziet geen andere opties voor de Alliantie, zoals de samenwerking van Renault, Nissan en Mitsubishi wordt genoemd.

Het is duidelijk dat Nissan niets ziet in verdere integratie. Maar de laatste twee jaren zijn de resultaten bij Nissan gedaald, aldus Ghosn.

Trots

Ghosn besluit het interview met het uiteenzetten van zijn verdiensten voor Nissan: hij is er trots op dat hij dat bedrijf heeft geleid tussen 2005 en 2018 en zo heeft bijgedragen aan de 'transformatie van Nissan in een krachtige onderneming'.

Bron • RTL Z