Carrière

Niemand te vinden die voor 1 miljoen de Premier League wil runnen

Paul le Clercq • 29 januari 2019 14:35 @Paul_le_Clercq

Arsenal en Tottenham Hotspur, twee van de rijkste clubs ter wereld, in gevecht om de bal. Beeld © AFP

Baas worden van de Engelse Premier League lijkt een droom, maar tot nu toe is er nog niemand geweest die de baan met een jaarsalaris van 900.000 pond (1 miljoen euro) wil hebben. Mogelijk moet kandidaten meer geld worden geboden.

De vorige topman van de hoogste Britse voetbalcompetitie, Richard Scudamore, bracht het blijkbaar veel voldoening om de baas te zijn van de Premier League. Hij stond er maar liefst 19 jaar aan de top.

In het najaar stapte halverwege november op en sindsdien blijkt het moeilijk om een opvolger te vinden. 

Twee afhakers

Twee mogelijke opvolgers die het aanvankelijk ook wel wat leek haakten toch af. Zo zag het ernaar uit dat Susanna Dinnage de overstap van Animal Planet zou maken en de eerste vrouwelijke voorzitter van de Premier League zou worden.

Maar een aantal weken nadat zij de baan had geaccepteerd, besloot zij er toch vanaf te zien en bij Animal Planet te blijven. Een reden voor het plotselinge terugdraaien van haar besluit gaven Dinnage en de Premier League niet. 

De Premier League dacht snel iemand anders te hebben gevonden: Tim Davie, de topman van BBC Studios, maar hij wilde niet.

Veel geld

In het Britse voetbal gaan enorme bedragen om. Zo werden vorig jaar de televisierechten voor vijf van de zeven pakketten verkocht voor de periode 2019-2022 verkocht voor bijna 4,6 miljard pond.

Verder zijn komen zes van de tien rijkste voetbalclubs ter wereld uit de Engelse competitie.

Hogere beloning nodig?

Volgens de Financial Times kreeg de inmiddels vertrokken topman Scudamore een jaarsalaris van 900.000 pond. Maar inclusief bonussen zou hij in totaal 2,5 miljoen pond hebben ontvangen.

Toch zou zijn opvolger meer geboden moeten worden om toch maar iemand te kunnen strikken. Grote Engelse voetbalclubs zouden hebben aangedrongen op een hoger salaris en hogere bonussen, schrijft de krant.

Grote concerns en VS

Een argument voor een hogere beloning is dat de positie van topman van de Premier League is te vergelijken met die van ceo van een van de grote Britse ondernemingen die in de beursindex FTSE 100 zitten, of met een topfunctie bij een grote Amerikaanse sportorganisatie.

Bij de FTSE 100-ondernemingen ligt de gemiddelde beloning op 3,9 miljoen pond per jaar, aldus de Financial Times die verwijst naar de Chartered Institute of Personnel and Development, dat onder meer de beloningen bij bedrijven en andere organisaties bijhoudt.

Verder tekende in 2017 Roger Goodell een contract voor vijf jaar bij de National Football League in de VS voor een beloning van 40 miljoen dollar per jaar.

Weerstand

Maar niet alle clubs uit de Premier League zouden voor een hoger salaris zijn. Sommige kleinere clubs zijn tegen. Scudmore kreeg namelijk bij zijn afscheid een cadeautje van 5 miljoen pond mee en elk van de 20 clubs van de Premier League werd daarom gevraagd 250.000 pond over te maken. 

Bron • RTL Z