Carrière

Zelfs belastingmedewerkers die al niet meer werkten krijgen vertrekregeling

Matthias Pauw • 17 januari 2019 11:23 @mattpauw

De huidige staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Beeld © ANP

De riante vertrekregeling die de Belastingdienst enkele jaren geleden optuigde om van overtollig personeel af te komen, zorgt nog steeds voor pijnlijke uitwassen. Nu blijkt zelfs dat medewerkers die in feite al met pensioen waren ook nog tienduizenden euro's meekrijgen.

Dat blijkt uit uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter voor ambtenarenzaken, die werden opgemerkt door De Telegraaf.

Eigenlijk al gestopt

Zes ambtenaren waren naar de rechter gestapt omdat de Belastingdienst vond dat ze geen recht hadden op een vertrekpremie. De ambtenaren in kwestie waren in feite namelijk al gestopt: ze hadden onbetaald verlof opgenomen tot ze ook formeel de pensioenleeftijd hadden bereikt.

De medewerkers maakten gebruik van de levensloopregeling, waarmee het mogelijk was om een deel van je brutoloon te sparen om onbetaald verlof op te nemen. Ze hadden niet de intentie om nog terug te keren bij de fiscus, maar zouden in de meeste gevallen officieel nog wel een paar jaar in dienst zijn.

Stimulans niet nodig

En dus zei de staatssecretaris destijds dat de betrokkenen niet hoefden te rekenen op een vertrekpremie, die was immers bedoeld om mensen te stimuleren om hun biezen te pakken en dat was, zo redeneerde de fiscus, bij deze mensen niet nodig.

Maar dat argument veegt de rechter van tafel. Er bestaat namelijk geen verplichting om aan het einde van de levensloopregeling ontslag te nemen en 'een medewerker kan ook niet de mogelijkheid worden ontzegd om weer terug te keren in het werkproces', aldus de rechter.

In een van de gevallen was alles voor de oude dag al geregeld. De afscheidsreceptie was zelfs al gegeven en de medewerker had een pensioencursus gekregen van de baas. Maar ook dat geldt niet als een 'ontslagverzoek of ondubbelzinnige gedraging gericht op het beëindigen van het dienstverband', stelt de rechter.

Tienduizenden euro's per persoon

En dus moeten de medewerkers gewoon hun geld krijgen, per persoon loopt dat in de tienduizenden euro's. Dat is niet verwonderlijk, want de regeling was zo opgesteld dat juist oude medewerkers een grote zak geld meekregen. De grootste vertrekbonus kreeg je dan ook als je toch al net voor je pensioen zat.

De regeling kwam twee jaar geleden vrijwel dagelijks in het nieuws omdat hij volledig uit de hand liep. Veel te veel medewerkers wilden er gebruik van maken, en dat waren dus ook nog eens vooral mensen die toch al binnen enkele jaren de dienst zouden verlaten. Gemiddeld namen de vertrekkers bijna 70.000 euro mee naar huis.

Bron • RTL Z