Carrière

Bezorgscooters maken veel vaker ongelukken dan gewone scooters

Matthias Pauw • 09 januari 2019 08:15 @mattpauw

Een maaltijdbezorger is onderweg. Beeld © ANP

Het toenemende aantal bezorgscooters zorgt voor steeds meer gevaarlijke situaties op de weg. Maaltijdbezorgers op de brommer of scooter maken bijna zes keer vaker schade dan privérijders.

Dat blijkt uit gegevens van verzekeraar de Vereende.

Meer én zwaardere ongelukken

Tot op zekere hoogte is dat logisch: de bezorgscooters rijden doorgaans meer kilometers dan privéscooters. Maar volgens Veilig Verkeer Nederland, dat de cijfers analyseerde, maken ze ook zwaardere brokken. Het gemiddelde schadebedrag ligt bij bezorgers namelijk ook 75 procent hoger dan bij privégebruik van brommers en scooters.

"Het geeft ook aan dat er veel onveilige situaties zijn waarbij bezorgbrommers betrokken zijn. Onveilig voor de bezorgkoerier zelf en voor andere weggebruikers", aldus VVN-directeur Alphons Knuppel.

Volgens de organisatie zijn afleiding, te hoge snelheid, te weinig oog voor de situatie en het niet verlenen van voorrang belangrijke redenen voor de zorgwekkende cijfers.

Cursus

Om het probleem het hoofd te bieden zijn verschillende gemeenten en horecabedrijven gestart met het aanbieden van verkeersveiligheidscursussen aan bezorgers.

Dat is geen overbodige luxe, want de kans op een dodelijk ongeluk is voor brom- en snorfietsers ook veel hoger dan voor andere weggebruikers. Tussen 2010 en 2014 was de kans op een dodelijk ongeluk voor brommer- en scooterrijders 30 keer zo groot als voor automobilisten.

Bron • RTL Z