Carrière

Meer vrouwen op de vrachtwagen: 'Je bent kwetsbaar tussen al die mannen'

02 januari 2019 11:18

Sandra in haar vrachtwagen Beeld © Editie NL

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om vrachtwagenchauffeur te worden. Transportbedrijven zijn daar blij mee, want de sector wordt gedomineerd door mannen en kampt al jaren met personeelstekort.

Sandra Vreugdenhil is nu een jaar vrachtwagenchauffeur. "Het is een ontzettend leuk en fijn beroep. En ik kan het werk goed combineren met mijn gezin", vertelt de vrouw aan Editie NL.

Haar baas vindt het wel eng als vrouwen alleen met zo'n grote truc door Europa rijden, dat ziet ze zelf ook. "Je bent als vrouw best kwetsbaar op zo'n parkeerplek tussen al die mannen."

Cultuuromslag

Toch juicht het bedrijf waar Sandra voor rijdt vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs toe. "We hebben momenteel elf vrouwen in dienst. We hebben al jaren te weinig mensen, dus we zijn heel blij dat meer vrouwen chauffeur willen worden", vertelt Martin Mauritz van ML-Service. 

Dat er steeds meer vrouwen voor het beroep van vrachtwagenchauffeur kiezen, komt volgens sociaal psycholoog Jan-Willen van Prooijen door een cultuuromslag. "Vroeger werd het gezien als een zwaar en technisch mannenberoep. Dit zorgde ervoor dat er lange tijd geen vrouwelijke chauffeurs waren."

Eerder dit jaar ging Editie NL langs bij vuilnisvrouw Sandra.

'Ze krijgen te maken met seksisme'

Dat beeld is sinds een paar jaar aan het verdwijnen. Toch zouden vrouwen zich nog steeds een vreemde eend in het mannenbolwerk voelen. "Dat komt doordat ze voorzichtiger worden behandeld en te maken krijgen met seksisme", legt Van Prooijen uit. En er werken simpelweg nog steeds weinig vrouwen in de transportsector."

De sociaal psycholoog denkt dat dit zal veranderen als meer vrouwen voor het beroep blijven kiezen. Sandra wil in ieder geval nooit meer ergens ander werken. "Vanaf volgend jaar mag ik ook door heel Europa rijden. Ik weet niet of ik dat veel ga doen, want ik heb natuurlijk ook mijn gezin. Maar het lijkt mij super om in ieder geval zo'n ritje te gaan maken."

Bron • Editie NL