Carrière

Dronken piloot kost topman Japan Airlines flinke hap uit salaris

30 november 2018 11:12

Yuji Akasaka, de bestuursvoorzitter van Japan Airlines, tijdens een ceremonie met zijn personeel. Beeld © Getty Images

In Japan gaan de dingen net wat anders dan hier. En dus neemt Yuji Akasaka, de bestuursvoorzitter van Japan Airlines, de verantwoordelijkheid voor een co-piloot die veel te veel gedronken had. In december, januari en februari levert hij 20 procent van zijn salaris in.

Een andere hoge manager van het bedrijf krijgt 10 procent minder in deze periode. Beide heren hadden al een deel van hun salaris over november ingeleverd om zo te laten zien dat ze het 'gênante incident' serieus nemen, zo meldt het bedrijf in een persbericht

De co-piloot in kwestie zou eind oktober van Londen naar Tokyo vliegen. Vijftig minuten voor vertrek van de Boeing 777, met plek voor 244 passagiers, moest hij een blaastest doen. In zijn bloed zat meer dan negen keer de toegestane hoeveelheid alcohol voor piloten.

'Veiligheid honderden mensen in gevaar'

Eerder deze maand werd hij dan ook veroordeeld tot tien maanden celstraf. Ook is hij zijn baan kwijt. Volgens de rechter was de man 'enorm onder invloed', zo meldt BBC die bij de rechtszaak was. "De veiligheid van de passagiers is op het spel gezet doordat u onder invloed was, door uw dronkenschap." 

De rechter vervolgde: "Het idee dat u mogelijk de controle over het vliegtuig moest nemen, daar moet ik niet aan denken. De gevolgen voor de mensen aan boord zouden desastreus geweest zijn."

Regels aangescherpt

Na de arrestatie van de co-piloot liet Japan Airlines direct weten de regels voor het alcoholgebruik van piloten aan te scherpen. Piloten mogen in de 24 uur voorafgaand aan hun vlucht helemaal geen alcohol meer nuttigen.

Het is dan ook niet de eerste keer dat er een overtreding wordt begaan door vliegend personeel van Japan Airlines. Sinds 2017 zijn er negentien zaken geweest waarbij een piloot van deze maatschappij niet slaagde voor de alcoholtest. Naast een bewustwordingscampagne zal het bedrijf ook zorgen voor alcoholtesten op alle luchthavens die het bedrijf aandoet. 

Overigens komt een piloot die iets te enthousiast zijn drankjes achterover slaat bij de beste maatschappijen voor. Afgelopen voorjaar werd een piloot van KLM in Oslo hierop betrapt. 

Bron • RTL Z