Carrière

Inspectie gaat boetes opleggen bij discriminatie tijdens sollicitaties

22 november 2018 09:20

Beeld © Getty Images

Discriminatie tijdens sollicitatieprocedures kan straks boetes opleveren. De Inspectie SZW krijgt meer bevoegdheden en gaat hierop inspecteren en toezien.

Staatssecretaris Tamara van Ark bereidt een wetswijziging voor. "Het is heel belangrijk dat een jongere die hard zijn best doet werk te krijgen, merkt dat het niet uit maakt wat zijn achternaam is."

Beoordeeld worden op kwaliteit

Ook wil Van Ark voorkomen dat een zwangere vrouw met een smoesje een vast contract wordt geweigerd, terwijl zij goed functioneert. "Mensen willen beoordeeld worden op hun kwaliteiten en dat recht hebben ze ook."

Van Ark wil bedrijven verplichten om beleid te maken dat discriminatie van sollicitanten voorkomt. Al voordat de wet wordt aangepast, gaat de Inspectie SZW komend jaar al 'verkennende inspecties' doen bij werkgevers en intermediairs.

Moedwillig of onbewust

Verder wil de staatssecretaris inzetten op het vergroten van kennis en bewustwording. "Uitsluiting en discriminatie gebeurt soms moedwillig, maar vaker onbewust'', aldus het ministerie.

Discriminatie op arbeidsmarkt:

Uit onderzoeken blijkt dat er volop arbeidsdiscriminatie in Nederland is. Zo worden allochtonen minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Bron • RTL Nieuws