Carrière

HR-directeur Travelbird verspreidt lijst ex-werknemers voor recruiters

Karin Husslage • 15 november 2018 12:33 @karinhusslage

Jeranne Koekkoek Beeld © Travelbird

Jeranne Koekkoek, de voormalig hr-directeur van het failliete Travelbird, heeft een 'hiring list' verspreid van ex-werknemers van de reisorganisatie. Het is haar missie om het personeel dat ze aannam, snel aan nieuw werk te helpen. "Het is het laatste wat ik kan doen."

Haar post op LinkedIn, waarin Koekkoek het bedrijf waar ze vijf jaar lang werkte bedankt en contactgegevens van collega's deelt, is viral gegaan op het sociale netwerk. Op het moment van schrijven hadden al duizenden mensen het bericht gelezen.

"Bedankt, Travelbird!", schrijft ze in de post. "Het laatste wat ik kan doen in mijn mensenrol? Om ervoor te zorgen dat ons talent de beste mogelijkheden krijgt, daarom deel ik deze lijst met mijn netwerk, met jullie."

Hiring list

Op de lijst, die via Google Docs gedeeld is, staan zo'n 180 oud-medewerkers, inclusief Koekkoek zelf. Van lead engineers tot barista's: voor allemaal is geen plek meer bij de doorstartende partij, de Secret Escapes Group. Het Britse bedrijf neemt een handjevol mensen over, 'vooral developers'; de overige 300 mensen moeten op zoek naar een nieuwe baan. Ook Koekkoek zelf. 

"Ik vond het pijnlijk dat we al die talentvolle mensen op straat moesten zetten", vertelt ze aan RTL Z. "We zijn eerst druk geweest met de UWV-aanvraag. Daarna ben ik gaan denken wat ik nog meer voor ze kon doen, vanuit mijn rol. Ik wilde zorgen dat al die mensen een goede baan krijgen."

Jeranne Koekkoek en een collega op het kantoor van Travelbird. Beeld © Travelbird

De medewerkers staan met naam, functietitel en mailadres - sommigen ook met telefoonnummer - op de lijst. Is dat wel AVG-proof? "Ja, dat hebben we gecheckt bij advocaten", reageert Koekkoek. "We hebben iedereen gevraagd om toestemming, en ze hebben allemaal rechten om de lijst te bewerken en zichzelf eraf te halen wanneer ze maar willen."

Recruiters reageren enthousiast, merkt ze. "Die vinden het een cadeautje om de lijst te krijgen, de mensen die erop staan krijgen bizar veel reacties. De beste developers hebben al binnen de eerste minuten 150 reacties gehad."

'Soort familie'

Ook salesmanager Janne de Boer ziet de reacties binnenstromen. Sinds de bekendmaking van het faillissement kreeg ze al zo'n 60 à 70 berichten. "Ik heb nog geen tijd gehad om erop in te gaan, maar er staan zeker reacties tussen waar ik wat mee kan."

Ze is blij met de actie. "Dit is typisch Travelbird, we waren een soort familie. Tot het laatste moment hebben we geprobeerd er het beste van te maken. Dat er dan ook na het faillissement nog gewerkt wordt aan een hiring list, vind ik heel mooi."

Beide oud-Travelbirdmedewerkers nemen nu eerst een periode van rust na wat ze beschrijven als 'een heftige periode', voordat ze verder praten over een nieuwe baan. 

Bron • RTL Z