Business

Bedrijf wil alleen maar 50-plussers in dienst

Agnes de Goede • 30 augustus 2016 16:50

Een van de werknemers van Slenders Wasserij en Stomerij. Beeld ©

Bij Slenders Wasserij en Stomerij in Santpoort doen ze bijna een moord voor oude werknemers. "We nemen bijna alleen maar vijftigplussers aan. Waarom? Omdat je op deze mensen kunt bouwen", vindt de directeur.

Van de 15 mensen die in vaste loondienst zijn bij Slenders Wasserij, hebben er al 13 Sarah of Abraham gezien. En dat is geen toeval; de eigenaren van de wasserij hebben veel liever een vijftigplusser dan een jonkie.

Annemieke Slenders, één van de vier eigenaren van het familiebedrijf dat al 140 jaar bestaat, licht toe. 

Er zijn veel vooroordelen over oude werknemers. Ze zouden vaker ziek zijn én duurder. Maar jullie kiezen juist bewust voor ouderen. Waarom?
"Oudere werknemers hebben meer levens- en werkervaring. Onze ervaring is dat oudere werknemers zich voor 200 procent inzetten. Ze zijn vaak heel dankbaar dat ze nog mogen werken. Zijn ook meer honkvast en loyaler."

Maar oudere werknemers hebben toch vaker last van pijntjes?
"Nee hoor. De werknemer is zo jong als hij zichzelf voelt. Bovendien, iedereen is weleens ziek. Onze ervaring is helemaal niet dat oudere werknemers vaker ziek zijn. Neem onze chauffeur Jan-Willem. Hij is 60 jaar. In vijf jaar tijd is hij nog geen dag ziek geweest."

Ben je zelf ook oud?
"Ik ben 49. Valt mee. Ik ben één van de jonkies."

Wie is de oudste in het bedrijf en waar ligt de grens?
"Maroes. Zij is 68 jaar. Maar we hebben ook een meisje van 28 hoor. Maar zij is wel een uitzondering. Onze jongste werknemer helpt haar oudere collega's met de computer of zaken als een DigiD. Jong en oud leert veel van elkaar. En we hebben geen grenzen; we kijken naar de mensen."

Is de werksfeer anders als er bijna alleen maar vijftigplussers in een bedrijf werken?
"Het leuke is dat we een beetje van dezelfde leeftijd zijn. Dat schept een band. Ik denk wel dat de sfeer heel fijn en gemoedelijk is."

Wordt er veel gepraat over ouwe lullen-onderwerpen?
"Er wordt over vanalles en nog wat gekletst. Misschien wat minder over drinken en uitgaan. Maar wel over dingen die mensen hebben gedaan in het weekend. Of over de familie. Heel veel verschil maakt het niet uit, denk ik."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een promotievideo gemaakt over de wasserij. Bekijk die hier: 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Bron • RTL Nieuws / Agnes de Goede