Business

'Vrouwen hebben man als opstapje nodig'

08 maart 2016 08:18

Beeld © ANP

Het is voor topvrouwen cruciaal om een 'beschermheer' te hebben die hen helpt om verder te komen in hun carrière. Diegene kan ze helpen om van een positie vlak onder de top door te stoten naar de hoogste posities.

Dat concludeert journalist Jessica de Jong in het boek Machtige topvrouwen, dat vandaag uitkomt en waar de Volkskrant over schrijft. Ze interviewde vijf topvrouwen - Herna Verhagen (PostNL), minister Edith Schippers (VVD), Nancy McKinstry (Wolters Kluwer), Mirjam Sijmons (Arboned) en Else Bos (PGGM) - en beschrijft bij alle vijf hoe een man in een toppositie bepalend bij hen was voor het doorstromen naar een hoge functie.

Stuk voor stuk topvrouwen in hun vak, maar dat alleen is niet genoeg, stelt De Jong. Hun talent moet wel herkend worden door hun direct leidinggevende of hoogste baas, en die betrokkenheid moet langdurig en intensief zijn. Vrouwen twijfelen vaak of ze goed genoeg zijn voor een functie of hebben tegenzin bij een hogere functie. De 'beschermheer' kan ze overtuigen van hun talent. 

Bron • RTL Z