Carrière

Profkeeper solliciteert op LinkedIn, maar 'moet beducht zijn'

Chris Koenis • 08 augustus 2018 17:22 @chriskoenis

Zwarthoed keepte tweemaal in zijn voetbalcarrière voor SBV Excelsior in Rotterdam. Beeld © ANP

De voetbalcompetitie gaat dit weekend van start, maar ervaren profkeeper Theo Zwarthoed zit nog zonder club. Daarom heeft hij besloten LinkedIn in te zetten bij zijn zoektocht, wat volgens ervaringsdeskundigen niet geheel zonder risico's is. Zwarthoed: "Als het niet lukt, begin ik een eigen schildersbedrijf."

"Zowel lichamelijk als geestelijk topfit en enorm gemotiveerd om zo snel mogelijk aan de slag te gaan." Zo presenteert Zwarthoed zich in zijn open sollicatie op de zakelijke netwerksite. Een lange carriere bracht hem langs clubs als AZ, Go Ahead Eagles en Excelsior, maar nu staat de 34-jarige doelman vlak voor het nieuwe seizoen nog met lege handen.

Zwarthoed: "Het was een tip van een goede vriend van me, de teammanager van Willem II. Hij vroeg me: sta je eigenlijk al op LinkedIn? Dat werkt gewoon. Probeer het eens."

Meer wegen naar Rome

Maar voert hij zo niet het werk van zijn eigen zaakwaarnemer uit? Zwarthoed: "Mijn zaakwaarnemer is ook druk zoekende. Maar er leiden meer wegen naar Rome. Dus ik probeer het gewoon." De LinkedIn-advertentie leverde hem binnen drie dagen een stroom aan reacties op, waarvan 'een stuk of tien serieuze contacten'.

Daarmee komt Zwarthoed in een illuster rijtje. Van Julian Jenner en Tim Linthorst tot de 19-jarige Ethan Hodby: in binnen- en buitenland biedden zowel jonge als oudere voetballers zichzelf de laatste jaren aan op LinkedIn.
 
Namen als Cristian Zaccardo, wereldkampioen met Italië in 2006, en voormalig Oranje-international Demy de Zeeuw tonen bovendien aan dat het lang niet altijd om onbekende spelers gaat.
Miniatuurvoorbeeld

 
Zwarthoed in actie voor Go Ahead Eagles tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. (foto: ANP)

Sjoemelende zaakwaarnemers

Spelersvakbond VVCS vindt het een goede zaak dat transfervrije spelers zichzelf op deze manier op de kaart zetten, maar plaatst een kanttekening. "Spelers moeten beducht zijn op vage tussenpersonen en discutabele contracten, met name bij aanbiedingen vanuit het buitenland", zegt opleidingsmanager en loopbaancoach Arjan Ebbinge van VVCS. "Maar een speler als Theo weet dat. Hij is oud en wijs genoeg om contracten voor het tekenen te laten checken."

Julian Jenner, die als profvoetballer in 2016 een LinkedIn-advertentie plaatste, onderstreept die waarschuwing. "Het leverde mij hele positieve reacties op. Het vervelende is dat het ook veel zaakwaarnemers aantrekt die met jou willen sjoemelen. Spelers die dit doen moeten voorzichtig zijn wie zij hun zaken laten behartigen in bepaalde landen. Dat geldt niet alleen voor verre landen, maar ook in heel Europa."

Aanbiedingen uit Cyprus en India

Zelf ontving Jenner meerdere aanbiedingen na zijn open sollicatie op LinkedIn. De meest serieuze opties kwamen uit Cyprus en India. Jenner: "Dan is het financiële plaatje belangrijk, maar het bod was bij mij niet hoog genoeg", zegt Jenner, die uiteindelijk in Nederland aan de slag ging als techniektrainer bij AZ. 

Andersom kan ook

Dat het ook andersom kan, bewees de Sloveense voetbalclub NK Domžale twee jaar geleden. Na het vertrek van hun rechtsback en aanvoerder plaatste de club een vacature op LinkedIn. Dat leverde zo'n 150 reacties op, waar ook de nieuwe rechtsback Álvaro Brachi tussenzat.

Opleidingsmanager Ebbinge, zelf oud-prof van onder meer Heerenveen, schetst de momenteel moeilijke markt voor profvoetballers. "Ze hebben allemaal wel een zaakwaarnemer, maar er zijn zoveel spelers in de markt. Als zo'n zaakwaarnemer met niets interessants komt, wordt een speler ongeduldig. Ze komen dan zelf in actie."

Zwarthoed deed dat ook, ondanks meerdere aanbiedingen. "Ik kon naar een club in Cyprus toe, dat was allemaal prima geregeld. Maar het ging om een kortlopend contract en dat zie ik niet zitten met mijn huidige gezinssitutie", zegt Zwarthoed, vader van drie jonge kinderen.

Alternatief:  een eigen schildersbedrijf

Toch begint de tijd te dringen en lijkt het erop dat alle clubs in Nederland hun doelmannen al hebben gekozen. Zwarthoed: "Het buitenland ligt het meest voor de hand. Ik ben nog fit en zolang je doorkan, moet je het doen."

Wat als hij onverhoopt toch geen nieuwe club vindt? "Ik ben van origine schilder van beroep, dat wil ik dan weer oppakken. Als het niet lukt begin ik een eigen schildersbedrijfje en word ik zzp'er. Ik heb veel connecties in Volendam, waar ik vandaan kom. Dus zo is het gemakkelijk om aan werk te komen."

Bron • RTL Z / Chris Koenis