Business

Werknemers hebben liever stilte dan gratis eten

Saskia van Huijgevoort • 12 september 2016 14:14 @Saskia_vanH

45 procent is bang voor de arbeidsongeschiktheidsrisico's Beeld © Getty Images

Collega’s die kéihard bellen of overleg voeren, het getik van toetsenborden, piepende computers en telefoons die overgaan: soms vind je in het apenverblijf van een dierentuin meer rust dan in een kantoortuin. Een recent Brits onderzoek toont aan dat werknemers liever rust dan gratis eten hebben.

De Oxford Universiteit vroeg aan 1200 managers en werknemers wat ze het liefst op hun werk zouden zien. Bijna driekwart van hen gaf aan in een kantoortuin te werken en meer dan de helft van de totale groep had één duidelijke wens: stilte.

Sterker nog: de werknemers vonden dat belangrijker dan bijvoorbeeld gratis lunchen. Vooral jongeren ergeren zich aan het lawaai. Om zich beter te kunnen concentreren, luisteren veel van hen naar muziek tijdens het werk of zoeken ze een rustig hoekje op.

Het zijn de kleine dingen die het doen

De redactie van RTL Z is over het algemeen ook niet bepaald stil. "Waar ben je?!", vragen geïnterviewden soms licht verward aan de telefoon. Soms vullen ze de vraag zelf in: "Op het station, of zo?"

Dat ook in Nederland meer werknemers er last van hebben, blijkt uit talloze posts op twitter. Opvallend genoeg zijn het vaak de kleinste dingen die storen:

Productiviteit daalt en stress neemt toe

Een veel aangehaald onderzoek rondom geluid op de werkvloer is er één uit 1998. Hoofdconclusie: wie in een gehorige omgeving werkt, wordt regelmatig onderbroken. Daardoor is het moeilijker om je te concentreren.

Meerdere andere studies tonen daarnaast aan dat stress toeneemt door teveel geluid op de werkvloer en dat mensen daardoor minder zin hebben om met elkaar te praten. Een Amerikaans bedrijf zegt zelfs dat de productiviteit met 66 procent daalt door geluidsoverlast, schreven we eerder al.

Wat kun je er tegen doen?

Werken in een gehorige omgeving is dus niet bepaald bevorderlijk. Uit een artikel dat eerder gepubliceerd is in ArboMagazine blijkt dat het vooral gaat om de 'nagalmtijd'. Vloerbedekking helpt bijvoorbeeld, net als geluidsabsorberende plafonds en doeken aan de muur. Ramen en glazen kasten zorgen er juist weer voor dat het geluid weer veel meer weerkaatst. 

Persoonlijk kun je proberen om geluid zoveel mogelijk te maskeren. Op die manier kun je focussen op één consequent geluid, waardoor je minder afgeleid wordt door al het andere. Op YouTube staan veel video’s met zogenaamde 'witte ruis' (white noise) zoals de regen, of 'heelal' geluid.

Op Soundcloud kun je ook het een en ander vinden. Ook muziekzenders die de nummers zo afmixen dat er weinig extra geluid te horen is, zoals Radio 538, zorgen voor een goede barrière om al die collega’s buiten de deur te houden.

Wat doe jij om niet afgeleid te worden door luidruchtige collega's? Vertel het ons op twitter of facebook.

Bron • RTL Z