Business

Petra (62) loopt stage: 'Zo fijn om elke dag weer nieuwe dingen te leren'

06 oktober 2016 16:20

(Archieffoto) Beeld © Getty

Petra Eilers is 62 en een ervaren financieel-administratief medewerker. Ze wil dolgraag werken, maar haar leeftijd is een struikelblok. Via de startup ErvarenKOOS.nl heeft ze een stage gevonden die haar op het lijf geschreven is. Daardoor hoopt ze snel weer aan betaald werk te komen. "Boekhouden is gewoon een mooi vak."

Thumbnail

Het cv van Petra klinkt als een klok. Ze werkte bij onder meer de marine, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de HEMA en een handvol kleinere bedrijven. Zoek je een financieel-administratieve duizendpoot, dan kun je haar meteen in dienst nemen. Maar eh, probleempje: Petra is 62.

"Ik solliciteer me suf", zegt ze. "En ik word ook geregeld uitgenodigd voor een gesprek. Maar dan word ik het uiteindelijk nét niet." Er zit altijd wel iemand met betere papieren tussen. Tenminste, dat wordt dan gezegd. Een jonger iemand, bedoelen ze dan meestal.

Vicieuze cirkel

Haar leeftijdgenoten zonder werk komen in een vicieuze cirkel terecht. Doordat ze niet werken, blijft hun praktijkervaring achter bij wat werkgevers eisen. Maar ze worden vaak niet in dienst genomen, doordat ze niet in staat zijn kennis te nemen van de nieuwe ontwikkelingen op hun vakgebied.

Dat is precies waar Shirley Piekstra, oprichter van het bemiddelingsbureau ErvarenKOOS.nl, mee wil afrekenen. Ze creëert 'stages voor ervaren mensen', werkzoekenden ouder dan 40 jaar. En voor Petra vond ze een plek bij Overstappen.nl, een vergelijkingssite voor mensen die van verzekeraar, energieleverancier of provider willen switchen.

In haar element

Petra is in haar element. Ze heeft als stagiaire een plek als assistent van de financieel manager en ze kan doen waar ze goed in is: het inscannen en inboeken van in- en verkoopfacturen, het boeken van banken, het afhandelen van de administratie-mailbox, archiveren, digitale personeelsadministratie bijhouden: noem maar op.  "Toen ik nog een meisje was, zei mijn moeder al tegen me: jij moet later op een kantoor gaan werken. En ze had gelijk: boekhouden is gewoon een mooi vak."

Daar komt bij dat ze nu kan kennismaken met de laatste toepassingen van Exact, de software voor ondernemers waarvan ze al heel veel versies voorbij heeft zien komen. "Het is heel goed voor mijn ervaring. Net als de aansluiting op Google Drive, waar bijna alle bestanden in staan. Het is zo fijn om hier elke dag nieuwe dingen te leren."

Kansen vergroten

Met de directeur van het bedrijf waar ze stage loopt, moest ze haar uiterste best doen om het UWV ervan te overtuigen dat dit haar kansen op de arbeidsmarkt alleen maar groter maakt. "Eerst zeiden ze: dan heb je geen tijd om te solliciteren. En het is wél de bedoeling dat je werk gaat vinden." Maar ze houdt haar uitkering: ook bij het UWV groeide het besef dat ze sneller aan de bak komt als ze solliciteert vanuit een werksituatie.

Bovendien: solliciteren deed ze altijd meer dan genoeg. "Dat heeft me denk ik ook wel een beetje geholpen om toestemming te krijgen. Ze zien dat je gemotiveerd bent."

'Ik had genoeg van die afwijzingen'

Shirley Piekstra, de oprichter van ErvarenKOOS.nl, weet waarover ze het heeft: ze werkte in de marketing- en organisatiesector, maar kwam aan de kant te staan. "Na al die afwijzingen had ik er genoeg van: ik moest en zou weer aan de slag. Wat is er dan mooier dan een stage? Een veilige manier om weer op de arbeidsmarkt terecht te komen: voor de werkgever en voor mezelf."

Maar het viel nog niet mee om een stage te vinden voor mensen mét werkervaring. "Er is gewoon geen aanbod." En omdat er zoveel 'waardevolle ervaren werklozen' zijn, besloot ze ErvarenKOOS.nl op te richten. Een platform. Een website waar bedrijven stageplekken kunnen aanbieden voor 40-plussers, waar mensen met werkervaring een stage kunnen vinden én waar je direct kunt solliciteren.

Bron • RTL Nieuws