Carrière

Te huur als spreker: Jeroen Dijsselbloem, weet veel van euro's en bitcoin

13 februari 2018 12:26

Oud-minister Jeroen Dijsselbloem spreekt tijdens een symposium. Beeld © ANP

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is sinds januari in te huren als spreker over de toekomst van EU, de financiële markt maar ook over bitcoin en blockchain. Daar hangt wel een stevig prijskaartje aan.

Dijsselbloem, die ook voorzitter was van de Eurogroep, kan ingehuurd worden via sprekersbureau Assemblee Speakers, waar ook Jaap de Hoop Scheffer, voormalige secretaris-generaal van de NAVO, oud-minister Willem Vermeend en Harry Piekema (bekend van de Albert Heijn-reclames) aan verbonden zijn.

Dijsselbloem is pas sinds januari actief als spreker, maar behoort volgens de site nu al tot de meeste gevraagde sprekers, net achter voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

Brexit en bitcoin

Zijn onderwerpen: de brexit en nieuwe uitdagingen in de financiële sector waaronder de impact van nieuwe technologie. Ook weet Dijsselbloem volgens de site van Assemblee veel te vertellen over cryptocurrency's en de technologie erachter, de blockhain, en kan hij dieper ingaan op de vraag of er sprake is van een nieuwe goudkoorts of dat het een essentieel onderdeel is van de vierde industriële revolutie.

'Inspirerend'

Dijsselbloem heeft onlangs een lezing gegeven aan de universiteit van Ljubljana. Hier sprak hij studenten dertig minuten lang toe over het verdiepen van de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU), zo laat Tanja Locicnik, projectmanager aan de faculteit economie weten aan RTL Z.

Met het verdiepen van de EMU wordt gedoeld op het (nog) beter beschermen van de monetaire unie zodat die beter bestand is tegen economische en financiële problemen, iets waar Dijsselbloem veel van weet omdat hij voorzitter is geweest van de Eurogroep. Volgens Locicnik maakte Dijsselbloem een 'onvergetelijke indruk'. "Hij is een inspirerend persoon."

Fles wijn of 20.000 euro?

Hoeveel de universiteit heeft moeten neerleggen voor een halfuurtje inspiratie, wil ze niet zeggen. Een medewerker van Assemblee wil ook niet zeggen wat Dijsselbloem verdient met zijn lezingen. "Het hangt ook af van wat hij moet doen", zegt ze. Voor verdere vragen verwijst ze naar de directeur, die niet direct reageerde op een verzoek om commentaar.

Een medewerker van concurrent Sprekerhuys laat weten dat iemand als Dijsselbloem voor een fles wijn zeker niet op komt dagen, maar zegt ook dat 'het zeker geen 20.000 euro kost'. Hoewel ze geen exacte bedragen mag noemen, wil ze wel de schatting geven van 2000 tot 4000 euro per uur.

Tonnen 

Ook andere sprekersbureaus willen alleen indicaties geven. Volgens NewTeam kan een onervaren spreker rekenen op alles tussen een fles wijn en 750 euro. Bekende sprekers kunnen tussen de 2000 en 10.000 euro vragen en beroemdheden in de categorie topkok Gordon Ramsay tussen de 10.000 en 300.000 euro.

Quality Bookings, waar sprekers als Ad Melkert, Willem Vermeend en Eric Terpstra geboekt kunnen worden, hanteert voor sprekers over de politiek bedragen tussen de 5000 en 10.000 euro.  

Tijdelijk

Het sprekersbestaan van Dijsselbloem is bedoeld als tijdelijke klus, hij is zich inmiddels aan het oriënteren op een nieuwe baan,  laat zijn inmiddels oud-woordvoerder weten. Wat dat zou moeten zijn is nog niet duidelijk, maar een internationale topfunctie buiten de politiek is kansrijk nadat hij zich terugtrok uit de Haagse politiek en dus zijn Kamerzetel opgaf. 

Oud-minister van Financiën en mede-PvdA'er Wouter Bos zei vorig jaar tegen NRC dat het hem niet zou verbazen als Dijsselbloem terechtkomt bij het IMF of een investeringsbank als de European Bank for Reconstruction and Development. Ook een zetel in de raad van bestuur van een bank zou een optie kunnen zijn, oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) kwam na twee kabinetten Lubbers terecht bij de Amerikaanse Citibank.  

Bron • RTL Z