Carrière

Veel jonge vrouwen getroffen door burn-out: 'Ze piekeren meer dan mannen'

15 november 2017 16:24

Beeld © iStock

Veel meer mensen dan vroeger worden getroffen door een burn-out, blijkt uit nieuw onderzoek. En vrouwen onder de 36 jaar lopen nog eens extra risico. Psychotherapeut en stressdeskundige Carien Karsten weet wel waardoor dat komt. "Vrouwen piekeren meer dan mannen."

En de invloed van piekeren is bij het ontstaan van burn-out 'heel groot', zegt Karsten. De resultaten van het vandaag verschenen Nationaal Salaris Onderzoek 2017 [.pdf], waarin overspanning en burn-out dit jaar speciaal worden belicht, wijzen er ook op dat het met beroepskeuze te maken kan hebben: onderwijs en zorg, waarin vanouds veel vrouwen werken, zijn emotioneel zwaarder dan veel andere sectoren.

Huishouden en opvoeding

Een andere reden die de onderzoekers aanvoeren, is dat vrouwen naast hun werk onevenredig vaak worden belast met huishouden, opvoeding en mantelzorg. Dat is ook wat recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uitwijst.

Op vrouwen ligt, zegt stress-expert Karsten, 'een grote druk om te presteren en aan heel veel verschillende rollen te voldoen'. Ook lijkt het erop alsof ze de keuzes die ze in het leven maken, beter moeten motiveren dan mannen.

Knop omzetten

Karsten is benieuwd of de stijging ook zit in de hoek van de alleenstaande jonge vrouwen. "We weten dat vrouwen met een relatie en kinderen beter beschermd zijn tegen een burn-out." Dat komt, zegt ze, doordat die 'de knop omzetten'. Alleenstaande vrouwen zijn daar minder toe in staat: die 'blijven piekeren', al was het maar omdat ze daar meer tijd voor hebben dan vrouwen met een druk gezinsleven.

Wie lijdt aan een burn-out, heeft deskundige hulp nodig, zegt Karsten. "Met zeven dagen per week sporten kom je er niet." Herstel vereist gedragsverandering, en daar komt vaak therapie bij kijken. Je hebt niet alleen behoefte aan steun, maar ook aan confrontatie: pas dan kun je je gedrag en gedachten veranderen.

Geen schuldgevoel

Het is belangrijk om jezelf niet gebukt te laten gaan onder schuldgevoel als je wordt getroffen door een burn-out, zegt Karsten. Immers: het kan iedereen overkomen. Hou je liever bezig met dingen die je leuk vindt en waarvan je beter wordt: lezen, muziek luisteren, je vrienden opzoeken.

Doseer voorzichtig, adviseert Karsten. "Jezelf één keer per dag inspannen is genoeg." En er is niets op tegen om het de rest van de dag lekker rustig aan te doen.

Het kan iedereen overkomen: een burn-out

Test jezelf

Online zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je kunt vaststellen hoe het zit met jouw risico op een burn-out. Deze zelftest op de site van Interapy laat je met behulp van vijftien eenvoudige vragen bepalen of er aanleiding is om professionele hulp te zoeken voor je klachten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws