Carrière

Werkloze 55-plusser 'mag zich best wat flexibeler opstellen'

Maaike Homan • 14 november 2017 09:27 @maaike_homan

Oudere werkzoekenden bij de Inspiratieplusdagen georganiseerd door het UWV. Beeld © ANP

Wie ouder dan 55 jaar is en op straat komt te staan, komt maar zelden weer aan de bak. Maar, onmogelijk is een baan vinden zeker niet, zegt loopbaanadviseur Jolet Uilenburg. "Alleen moet deze groep zich wel flexibeler gaan opstellen."

Uilenburg begeleidt met name hoger opgeleide 55-plus mannen, die voordat ze hun baan kwijtraakten een salaris hadden tussen de 50.000 en 200.000 euro. Ze weet, ook uit eigen ervaring, hoe lastig het is als je op latere leeftijd ineens zonder werk zit. "Zeker als je ouder wordt is een baan vinden tegenwoordig topsport."

'Verhuizen hoort er soms bij'

De loopbaancoach vertelt dat mensen er aan moet wennen dat bij het vinden van nieuw werk het er opeens minder om gaat wat jij wil, meer om wat een ander wil. "Soms moet je je gaan bijscholen, en dan geen cursus maar echt een nieuwe opleiding gaan doen en je moet veel flexibeler worden."

Hiermee bedoelt ze: minder kieskeurig zijn en ook accepteren dat je soms moet verhuizen voor een baan. Uilenburg vertelt hoe een klant van begin vijftig vooral een baan dichtbij huis wilde maar van een koude kermis thuiskwam.

"Een klant in Rotterdam kon in Friesland aan de slag, waar hij van maandag tot en met vrijdag ondergebracht zou worden. Ik snap dat iemand dat liever niet heeft, maar het is de realiteit. De meeste mensen accepteren dat verhuizen uiteindelijk wel, maar vinden het niet leuk."

Houding

Wat deze generatie ook minder flexibel maakt, is volgens haar dat ze er aan gewend zijn om een baan voor het leven te hebben, bij dezelfde werkgever dus. "Grote bedrijven hebben dit ook lang gestimuleerd."

De doelgroep waar zij mee werkt zijn 'voornamelijk mannen omdat die zich in een gesprek minder handig manifesteren dan vrouwen'. Die mannen denken vaak dat ze snel wat anders zullen vinden. "En dan lukt het na een half jaar nog steeds niet en worden ze boos dat ze niet eens op gesprek mogen komen."

Op dat moment komt het incasseringsvermogen om de hoek kijken, zegt Uilenburg. "Het is lastig om na een half jaar niet de moed in de schoenen te laten zakken, maar de houding van iemand is zo belangrijk in het vinden van een nieuwe baan."

Zie ook: 55-plus en werkloos: 'Ik word gek van het niets doen'

Mensen staan gedurende hun carrière niet altijd stil bij het verliezen van een baan op latere leeftijd. "Zorg dat je bij blijft. Het is ingewikkeld. De druk op werkenden is hoog. Ze hebben vaak kinderen, mantelzorgen, werken en moeten zich dan ook nog bijscholen en netwerken", zegt Uilenburg. 

Vooral dat laatste is volgens haar dé manier om een nieuw baan te vinden. "Je komt erachter waar je mogelijkheden liggen en blijft zo op de hoogte."

Bron • RTL Z