Carrière

Omstreden crisisbankiers keren terug op Wall Street

Matthias Pauw • 07 november 2017 14:20 @mattpauw

Voormalig Lehman Brothers ceo Richard Fuld is terug. Beeld © Getty

Richard 'Dick' Fuld, de man die als ceo van Lehman Brothers de twijfelachtige eer had om het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis op zijn naam te schrijven, is terug: als vermogensbeheerder.

Fuld werd bij het grote publiek vooral bekend toen op 15 september 2008 zijn zakenbank op de fles ging. Onder zijn leiding stak Lehman Brothers zich diep in rommelhypotheken, die uiteindelijk veel minder waard bleken te zijn, toen de huizenbubbel barstte.

Het gevolg was een kolossaal faillissement dat de financiële wereld jarenlang op zijn grondvesten heeft doen schudden. Lehman bracht een domino-effect op gang, waardoor wereldwijd banken en financiële instellingen omvielen of ernstig in de problemen kwamen.

Vermogensbeheer

Op het eerste gezicht niet echt dé man dus om je geld aan toe te vertrouwen, maar toch is hij bezig aan een comeback. Vorige zomer startte hij Matrix Wealth Partners, deze week werd een uitbreiding aangekondigd en de naam is veranderd naar Matrix Private Capital Group.

Volgens The Financial Times beheert het bedrijf inmiddels zo'n 100 miljoen dollar van 18 families. Dat is natuurlijk nog wel kinderspel in vergelijking met de ruim 600 miljard die ooit op de balans van Lehman stond.

Niet de enige

Fuld is niet de enige crisisbankier die aan een comeback bezig is. Ook de voormalige baas van Citigroup, Vikram Pandit, is terug op het financiële toneel met een investeringsbedrijf.

Pandit trad trouwens juist aan tijdens de crisis, en maakte Citi weer winstgevend, maar was niettemin omstreden. Toen er weer hoop gloorde voor de bank werd zijn salaris meteen opgeschroefd tot 15 miljoen dollar, tegen de zin van de meerderheid van de aandeelhouders.

Uiteindelijk werd hij, na een jaar vol controverse over een verkocht bedrijfsonderdeel en ruzie met de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in 2012 gewipt. De officiële lezing was dat hij zelf ontslag had genomen.

Groenink is terug

En zelfs in Nederland duikt weer een bekende en beruchte naam op in de financiële wereld. Rijkman Groenink, onder wiens leiding ABN Amro werd verkocht aan RBS, Santander en Fortis, is adviseur voor een private equityfonds van Wealth Management Partners.

Groenink was omstreden, vooral omdat hij schathemeltjerijk werd door de verkoop van ABN. Dat leverde de topman een bonus op van 26 miljoen euro plus twee jaarsalarissen. Achteraf vond hij dat zelf ook wel een beetje buitensporig. Het Nederlandse deel van ABN Amro moest uiteindelijk door de staat gered worden uit de boedel van Fortis, dat dreigde om te vallen.

Bron • RTL Z