Carrière

Louis (33) is hoogleraar oncologie, maar mag zich nog geen oncoloog noemen

Gert-Jan Verstegen • 13 oktober 2017 15:14 @GJVerstegen

Louis Vermeulen is de jongste hoogleraar in het AMC ooit. Beeld © AMC

De 33-jarige Louis Vermeulen is de jongste hoogleraar ooit in het Amsterdamse AMC en doet revolutionair onderzoek naar darmkanker. Toch moet hij zich ook een paar dagen per week in het ziekenhuis melden als arts in opleiding. "Dat is een beetje gek, schizofreen soms."

Vermeulen is zelf vrij bescheiden over zijn nieuwe titel als hoogleraar moleculaire oncologie. Ja, ook hij weet wel dat het bijzonder is om op zo'n jonge leeftijd al leiding te geven aan een groep wetenschappers. Al komt het volgens hem in de technische wereld vaker voor dat dertigers als professor aan de slag gaan.

Hoogleraar oncologie die zich nog geen oncoloog mag noemen

Het verschil zit hem in het feit dat Vermeulen op de afdeling oncologie tussen de patiënten nog in opleiding is. Hij is dus hoogleraar oncologie, maar hij mag zichzelf nog geen oncoloog noemen.

Helemaal als een verrassing kwam zijn aanstelling niet, al had hij niet verwacht dat het al tijdens zijn opleiding zou gebeuren. "Ik dacht: dit is gaaf, maar wel gek. Hoe ga ik dit doen? Ook qua tijd? Maar het is een hele gave kans", vertelt Vermeulen aan RTL Z.

Wat is moleculaire oncologie?

In het laboratorium wordt gekeken welke moleculen betrokken zijn bij kanker. Vermeulen kwam erachter dat er meerdere soorten darmkanker bestaan, die er moleculair allemaal heel anders uitzien. Als bij een patiënt de specifieke soort kan worden ontdekt, dan kan er veel gerichter worden behandeld.

De dubbele pet, zoals hij het zelf noemt, maakt zijn werkweek wel een stuk afwisselender. "Aan de ene kant moet je leiding nemen, aan de andere kant moet je je op een manier opstellen dat je nog veel moet leren." Hij vindt die switch niet lastig. "Moleculair onderzoek is echt iets anders dan klinische oncologie tussen de patiënten."

Liefde voor wetenschap

Waar de meeste studenten geneeskunde na vier jaar collegebanken aan de slag gaan als co-assistent, koos Vermeulen op zijn 21e voor de wetenschap. Eerst als assistent bij een onderzoeker, daarna als promovendus.

Het praktijkgedeelte in het ziekenhuis liet dus even op zich wachten, waardoor hij nu nog als arts in opleiding over de afdelingen van het AMC wandelt. Toch wilde hij als kind al zowel arts als wetenschapper worden.

Vermeulen: "Natuurwetenschappelijk bezig zijn is het mooiste werk dat er is, maar wel met het achterliggende idee dat je iets kan betekenen voor de gezondheidszorg." Hij hoopt dan ook dat hij ooit zijn eigen wetenschappelijke bevindingen kan gaan toepassen op patiënten.

Snelle carrière

De razendsnelle carrièrestappen zorgen er wel voor dat Vermeulen naar eigen zeggen nauwelijks tijd heeft voor hobby's. "Of ik hiervoor dingen heb moeten laten? Ik weet niet of dat het goede woord is. Ik heb ook een vrouw en twee kinderen. Maar mijn week zit ramvol." Al probeert hij op de schaarse vrije momenten wel nog een beetje te sporten.

Waar sommige kinderen gepusht worden om snel hogerop te komen, was dat bij Vermeulen ooit het geval. "Helemaal niet. Mijn ouders volgen het met belangstelling. Ze vinden het knap, maar er was bij ons nooit druk om te presteren."

Verbreden in de gezondheidszorg

Vermeulen verwacht niet dat hij de rest van zijn leven bezig is met moleculen. Als 33-jarige weet hij dat er nog heel wat decennia aan arbeidsjaren voor hem liggen en als het aan hem ligt verandert hij om de tien jaar van werk.

"Maar het moet wel in het verlengde van de gezondheidszorg liggen", vertelt hij. Een managementfunctie in het ziekenhuis of een baan in de farmacie bijvoorbeeld. "Ik ben niet iemand voor Ik Vertrek."

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen