Carrière

Scholingspot voor Groningers om te 'profiteren' van aardbevingen

25 september 2017 14:05

Beeld © ANP

Het kabinet trekt 6,2 miljoen euro uit om Groningers om te scholen naar banen in de 'aarbevingsgerelateerde bouw en techniek'. Het idee is dat de Groningers zo zelf ook 'profiteren' van de aardbevingen.

Dat klinkt misschien wat wrang, maar volgens de woordvoerder van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zou het andersom erger zijn. "Kijk, die schade is er. Dan is het belangrijk dat Groningers ook profiteren als dat werk oplevert."

Volgens het ministerie zou het erger zijn als de werkgelegenheid die er dan toch ontstaat, zou worden ingevuld door mensen van buitenaf.

Aardbevingsbestendig

Groningers kunnen het geld uit het potje bijvoorbeeld gebruiken om te leren hoe ze verzakte huizen kunnen versterken. Ook scholing in het bouwen van nieuwe huizen die aardbevingsbestendig zijn behoort tot de mogelijkheden.

Hoeveel mensen er omgeschoold kunnen worden met het geld, is niet meteen duidelijk. Het maakt onderdeel uit van het 1000-banenplan voor Groningen. Dat plan is opgezet door het rijk, gemeentes en sociale partners in de regio om op termijn 1000 nieuwe banen te scheppen in de regio.

Bron • RTL Z