Business

Silicon Valley niet langer meer de ultieme start-up hotspot

Saskia van Huijgevoort • 13 april 2016 22:41 @Saskia_vanH

Beeld ©

Silicon Valley was jarenlang dé stad om het te maken als succesvolle startup. Inderdaad, je leest het goed: wás. Het is allang niet meer nodig om naar de Amerikaanse westkust te verhuizen om de volgende Mark Zuckerberg te worden.

Steeds meer Amerikaanse steden weten succesvolle, jonge, snel groeiende bedrijven aan zich te binden, blijkt uit onderzoek van data-analist Mattermark

Uit hun cijfers blijkt dat investeerders steeds vaker hun geld steken in start-ups die gevestigd zijn in steden als Boston, San Diego en Dallas. Daar stegen de geïnvesteerde bedragen afgelopen maand met achtereenvolgend 45, 101 en 147 procent.

Startups worden steeds normaler
Een indrukwekkende stijging, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de bedragen een schijntje zijn in vergelijking met de 1,8 miljard dollar die bedrijven in Silicon Valley investeerden. Zo werd er in Boston 'slechts' 780 miljoen opgehaald. In Dallas was dat bedrag ongeveer 130 miljoen dollar.

Volgens Quartz geeft dat wel aan dat deze vorm van ondernemerschap steeds normaler wordt. Goedkopere steden hebben een eigen ecosysteem op poten gezet om bedrijven en investeerders met elkaar te verbinden. Daardoor hoeven nieuwe bedrijven na hun eerste groeispurt ook niet meer te verhuizen naar Silicon Valley. Ze kunnen in hun eigen stad genoeg bedrijven vinden die ook in een tweede of derde keer willen investeren. 

Afwijzing als het niet in eigen stad is
Sommige investeerders gaan zo ver, dat ze bedrijven zelfs verbieden om naar de westkust te verplaatsen. Ondernemer Chris Gladwin uit Chicago verdiende onder andere zijn geld bij computerfabrikant IBM. Hij wijst start-ups af als ze uit zijn stad willen verhuizen. Er is genoeg talent aanwezig in Chicago, benadrukt hij.

In oktober werd Amsterdam nog gekozen als de tweede beste stad voor start-ups in de European Digital City Index. Dat is een ranglijst van de beste Europese hoofdsteden (en enkele andere belangrijke techhubs) op het gebied van digitaal ondernemerschap. Londen voert de lijst aan.

Bron • RTL Z